Przepis na: Pałki kurczaka na dwa sposoby

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 8-10 podudzi kurczaka, sól, pieprz, oliwa do smażenia
    Glazura cytrynowa: 2 łyżki masła, sok i skórka otarta z 2 cytryn, 2 łyżki cukru (chętnie brązowego), kilka porwanych gałązek rozmarynu, sól, pieprz
    Glazura pomarańczowa: 1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego), 2 łyżki cukru (chętnie brązowego), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka sosu sojowego, sól i pieprz

Przepis:

Pałki kurczaka na dwa sposoby
Oczyszczone, umyte i osuszone pałki kurczaka (podudzia) ze skórką dobrze natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, aż się ładnie przyrumienią.
Osobno przygotować glazurę cytrynową (rozpuścić masło na patelni, dodać resztę składników, wymieszać) lub pomarańczową (składniki wymieszać i zagotować razem na patelni). Zazwyczaj wybieram jeden smak, ale dla fantazji można przygotować kurczaka w dwóch smakach. Kurczaka przełożyć do garnka, z glazurą, przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie. Jeżeli glazura wyschnie zanadto, można podlać wodą, rosołem lub (dla dorosłych) białym winem. Jeżeli płynu powstaje dużo, zdjąć przykrywkę i odparować. Mięso powinno być bardzo miękkie, by po ostudzeniu lekko odchodziło od kości. Glazura powinna nadać smak i oblepić pałki.
Ostudzone spakować i zabrać w podróż.