Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pieczone pierożki z serem
Składniki( ):
- Ciasto: 300 g mąki, 200 g posiekanego zimnego masła, sól, jajko, 50 ml mleka, 2 łyżki octu winnego
Nadzienie serowe: 200 g białego sera, 100 g sera feta, 2-3 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka drobnych rodzynek, jajko, ew. łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz
Przepis:
Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem i octem (odrobinę mleka z jajkiem zostawić do posmarowania ciasta). Wymieszać z mąką. Wyrobić dość lekkie ciasto. Zawinąć w folię i godzinę schładzać w lodówce.
Wymieszać składniki nadzienia. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać śmietany. Doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Ułożyć na blasze na natłuszczonym pergaminie. Z wierzchu posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wymieszać składniki nadzienia. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać śmietany. Doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Ułożyć na blasze na natłuszczonym pergaminie. Z wierzchu posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.