Przepis na: Fasolka szparagowa odsmażana z boczkiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g fasolki szparagowej, 10 cienkich plasterków boczku wędzonego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier
    posypka: tarta skórka cytrynowa, tarty parmezan, drobno posiekana natka pietruszki

Przepis:

Fasolka szparagowa odsmażana z boczkiem
Fasolkę ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku, krótko, tak by pozostała jędrna. Schłodzić w zimnej wodzie. Można wykorzystać fasolkę, która została z poprzedniego dnia. 5-6 strączków składać w pęczek i owijać plastrem boczku. Można spiąć wykałaczką. Składniki posypki w równych proporcjach wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pęczki fasolki, aż się zagrzeje, a boczek zrumieni. Gorące fasolki zdjąć z patelni. Wsypać na nią posypkę i wymieszać. Tłuszczem z przyprawami okrasić fasolkę. Można zastąpić boczek suszoną szynką, a w wersji light nie łączyć posypki z tłuszczem, tylko po posypać bezpośrednio na fasolkę.

Zobacz inne przepisy