Przepis na: Fasolka szparagowa duszona z sosem pomidorowym
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 500 g fasolki szparagowej, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier
sos pomidorowy: 5 łyżek oliwy, 1 mała posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, szczypta suszonego oregano, sól, pieprz, cukier, 1 puszka posiekanych pomidorów pelati lub puree z pomidorów, posiekana natka pietruszki, porwane liście bazylii
Przepis:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i oregano. Po chwili smażenia dodać pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, aż smaki się połączą. Doprawić do smaku. Jeżeli dzieci lubią gładki sos przetrzeć przez sito.
Na patelni z rozgrzaną oliwą powoli smażyć surową fasolkę. Posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy lekko się zrumieni, zalać sosem. Dusić razem, aż sos odparuje, a fasolka będzie miękka. Posypać ziołami.