Przepis na: Fasolka szparagowa zapiekana pod sosem mornay*

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( ):

  • 300 g fasolki szparagowej
    sos: 3 ³y¿ki mas³a, 3 ³y¿ki m±ki, 1 szklanka mleka, 3 ³y¿ki tartego sera gruyer, 2 ¿ó³tka, sól, pieprz bia³y, ga³ka muszkato³owa

Przepis:

Fasolka szparagowa zapiekana pod sosem mornay*
Fasolkê ugotowaæ w osolonym i pos³odzonym wrz±tku, krótko, tak by pozosta³a jêdrna. Sch³odziæ w zimnej wodzie. Mo¿na wykorzystaæ fasolkê, która zosta³a z poprzedniego dnia.
Przygotowaæ beszamel: rozgrzaæ mas³o na patelni, w gor±cym rozprowadziæ dok³adnie m±kê i zalaæ szklank± mleka. Mieszaæ intensywnie i podgrzewaæ. Kiedy sos po³±czy siê i stanie g³adki, zmniejszyæ ogieñ, dodaæ przyprawy. Sos pogotowaæ chwilê by zgêstnia³. Lekko ostudzony wymieszaæ z serem i ¿ó³tkami. Fasolkê u³o¿yæ w naczyniu ¿aroodpornym, zalaæ sosem i wstawiæ do gor±cego piekarnika, najlepiej z opiekaczem grzej±cym od góry. Mo¿na posypaæ tartym parmezanem. Zapiekaæ, a¿ wierzch siê zrumieni, a fasolka z sosem zagrzeje.
* Sos mornay to sos beszamelowy wzbogacony tartym serem gruyer i ¿ó³tkami, stworzony pod koniec XIX wieku przez szefa kuchni Josepha Voirona. Mornay to imiê jego syna.

Zobacz inne przepisy