Przepis na: Kulki mięsne po szwedzku

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
    100 g mielonego mięsa wieprzowego
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    sos: masło
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki rosołu wołowego
    sos sojowy, pieprz, cukier

Przepis:

Kulki mięsne po szwedzku
Składniki na kulki wymieszać tak by powstała spójna masa. Uformować kilka małych kulek i usmażyć na maśle. Spróbować, czy trzeba uzupełnić przyprawy. Dodać bułki tartej, jeśli są zbyt luźne lub trochę mleka, jeśli zbyt zwarte. Uformować resztę kulek i stopniowo smażyć. W maśle pozostałym po usmażeniu wszystkich kulek, rozprowadzić mąkę, a następnie zalać rosołem, dokładnie wymieszać i zagotować. Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem i odrobiną cukru. Kulki polane sosem, podawać z ziemniaczanym puree, ew. żurawinami lub ogórkami w occie na słodko.