Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kulki mięsne po szwedzku
Składniki( ):
- 300 g mielonego mięsa wołowego
100 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
sos: masło
2 łyżki mąki
1,5 szklanki rosołu wołowego
sos sojowy, pieprz, cukier
Przepis:

Składniki na kulki wymieszać tak by powstała spójna masa. Uformować kilka małych kulek i usmażyć na maśle. Spróbować, czy trzeba uzupełnić przyprawy. Dodać bułki tartej, jeśli są zbyt luźne lub trochę mleka, jeśli zbyt zwarte. Uformować resztę kulek i stopniowo smażyć. W maśle pozostałym po usmażeniu wszystkich kulek, rozprowadzić mąkę, a następnie zalać rosołem, dokładnie wymieszać i zagotować. Sos doprawić sosem sojowym, pieprzem i odrobiną cukru. Kulki polane sosem, podawać z ziemniaczanym puree, ew. żurawinami lub ogórkami w occie na słodko.