Przepis na: Spaghetti z pulpetami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1/2 paczki włoskiego spaghetti
    świeżo tarty parmezan
    pulpety: 0,5 mielonej cielęciny
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 kromki bułki namoczonej w mleku
    1/2 szklanki tartego parmezanu
    2 jaja
    sól, pieprz, oliwa do smażenia
    sos:3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 posiekane łodygi selera
    2 posiekane ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    świeża bazylia, sól, cukier, pieprz

Przepis:

Spaghetti z pulpetami
Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów. Usmażyć próbną partię, sprawdzić smak, uzupełnić przyprawy. Smażyć resztę kulek na oliwie, odstawić. Osobno na oliwie zeszklić cebulę, selera i czosnek. Wlać pomidory, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu