Przepis na: Kluski serowe z rodzynkami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 200 g białego sera
    1 jajko
    100 g mąki
    garść wilgotnych rodzynek
    skórka otarta z cytryny
    dodatki: masło, cukier, cukier brązowy, cynamon, konfitury lub kwaśna śmietana

Przepis:

Kluski serowe z rodzynkami
Ser przetrzeć przez sito lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać ser z jajkiem, mąką, rodzynkami i skórką cytrynową. Dodać szczyptę soli i cukru. Formować małe kulki. Jeżeli są zbyt luźne, można dodatkowo obtoczyć je w mące. Wrzucać do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować ok.8 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię (można przekroić kulkę na pół i sprawdzić, czy jest ścięta w środku - czas gotowania zależy od wielkości klusek). Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem lub ze śmietaną, cukrem i konfiturami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Kluski serowe z rodzynkami

    Zrobilam synowi-niejadkowi (20 miesiecy) ale bez rodzynek. Polalam maselkiem i posypalam cukem i zajadal sie jak nigdy :-).

Zobacz inne przepisy