Przepis na: Sorbet arbuzowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół plastra arbuza
    ok. pół szklanki soku z białych winogron lub jabłek
    łyżeczka soku z cytryny

Przepis:

Sorbet arbuzowy
Arbuza umyj, obierz ze skórki i pestek, zetrzyj na tarce o grubych okach (tak łatwiej odnajdziesz zaplątane w miąższu pestki). Zlej wodnisty sok, którym podejdzie arbuzowa papka. Przełóż ją do plastikowego pudełka na żywność (najlepiej rozłóż na dnie cienką warstwą) i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny. Wyjmij zmrożonego arbuza, pokrusz na niewielkie kawałki i przełóż go do blendera. Dodaj nieco soku i miksuj na puch, co chwila dodając znów sok (także ten z cytryny), aż miąższ zmieni się w różową masę sorbetową.

Sorbet arbuzowy - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    SORBET ARBUZOWY 1 kg arbuza dobrej jakości, sok z 1 cytryny (pomarańczy lub limonki) opcjonalnie: 1/2 szklanki wody (jeśli lubimy bardziej wodniste lody), cukier do smaku Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Następnie odkrawamy czerwony miąższ i przekładamy do dużej miski

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    SORBET ARBUZOWY 1 kg arbuza dobrej jakości, sok z 1 cytryny (pomarańczy lub limonki) opcjonalnie: 1/2 szklanki wody (jeśli lubimy bardziej wodniste lody), cukier do smaku Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Następnie odkrawamy czerwony miąższ i przekładamy do dużej miski

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    SORBET ARBUZOWY 1 kg arbuza dobrej jakości, sok z 1 cytryny (pomarańczy lub limonki) opcjonalnie: 1/2 szklanki wody (jeśli lubimy bardziej wodniste lody), cukier do smaku Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Następnie odkrawamy czerwony miąższ i przekładamy do dużej miski

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    SORBET ARBUZOWY średniej wielkości arbuz, 1 szt limonka, 2 szt Arbuza kroimy na pół. Wydrążamy cały miąższ do jakiegoś naczynia, starając się usunąć wszystkie pestki :) Następnie cały miąższ mocno ugniatamy widelcem, aby go rozdrobnić. Chodzi o to, żeby arbuz puścił soczek. Wyciskamy sok

  • Re: Zaproszenie na drinka

    SORBET ARBUZOWY średniej wielkości arbuz, 1 szt limonka, 2 szt Arbuza kroimy na pół. Wydrążamy cały miąższ do jakiegoś naczynia, starając się usunąć wszystkie pestki :) Następnie cały miąższ mocno ugniatamy widelcem, aby go rozdrobnić. Chodzi o to, żeby arbuz puścił soczek. Wyciskamy sok

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    SORBET ARBUZOWY średniej wielkości arbuz, 1 szt limonka, 2 szt Arbuza kroimy na pół. Wydrążamy cały miąższ do jakiegoś naczynia, starając się usunąć wszystkie pestki :) Następnie cały miąższ mocno ugniatamy widelcem, aby go rozdrobnić. Chodzi o to, żeby arbuz puścił soczek. Wyciskamy sok

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    SORBET ARBUZOWY 2 kg arbuza (po obraniu) Arbuza obieramy ze skóry, pozbawiamy go pestek. Kawałki arbuza umieszczamy w malakserze i miksujemy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika zamykamy i zamrażamy. Sorbet wyjmujemy z zamrażarki około 15 minut przed planowanym podaniem, aby łatwo można

  • Re: Zaproszenie na drinka

    SORBET ARBUZOWY 2 kg arbuza (po obraniu) Arbuza obieramy ze skóry, pozbawiamy go pestek. Kawałki arbuza umieszczamy w malakserze i miksujemy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika zamykamy i zamrażamy. Sorbet wyjmujemy z zamrażarki około 15 minut przed planowanym podaniem, aby łatwo można

Zobacz inne przepisy