Przepis na: Sorbet arbuzowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół plastra arbuza
    ok. pół szklanki soku z białych winogron lub jabłek
    łyżeczka soku z cytryny

Przepis:

Sorbet arbuzowy
Arbuza umyj, obierz ze skórki i pestek, zetrzyj na tarce o grubych okach (tak łatwiej odnajdziesz zaplątane w miąższu pestki). Zlej wodnisty sok, którym podejdzie arbuzowa papka. Przełóż ją do plastikowego pudełka na żywność (najlepiej rozłóż na dnie cienką warstwą) i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny. Wyjmij zmrożonego arbuza, pokrusz na niewielkie kawałki i przełóż go do blendera. Dodaj nieco soku i miksuj na puch, co chwila dodając znów sok (także ten z cytryny), aż miąższ zmieni się w różową masę sorbetową.

Sorbet arbuzowy - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbet arbuzowy: Użyj 4 szklanek posiekanego arbuza bez pestek i 1/4 szklanki soku z limonki. -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/UBZWRKMkOwbtiZZaBX.jpg

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbet arbuzowy: Użyj 4 szklanek posiekanego arbuza bez pestek i 1/4 szklanki soku z limonki.

  • Re: Górą jednak modra kapusta

    Sorbet arbuzowy: Użyj 4 szklanek posiekanego arbuza bez pestek i 1/4 szklanki soku z limonki.

  • Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

    Sorbet arbuzowy: Użyj 4 szklanek posiekanego arbuza bez pestek i 1/4 szklanki soku z limonki.

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    Sorbet arbuzowy: Użyj 4 szklanek posiekanego arbuza bez pestek i 1/4 szklanki soku z limonki.

  • Re: Górą jednak modra kapusta

    SORBET ARBUZOWY 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 4 szklanki kantalupy (posiekanej Zbierz składniki.Wodę i cukier zagotuj w średnim rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.Zdjąć z ognia. Zmiksuj syrop cukrowy i owoce partiami w blenderze lub robocie kuchennym , aż uzyskasz gładką

  • Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

    SORBET ARBUZOWY 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 4 szklanki kantalupy (posiekanej Zbierz składniki.Wodę i cukier zagotuj w średnim rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.Zdjąć z ognia. Zmiksuj syrop cukrowy i owoce partiami w blenderze lub robocie kuchennym , aż uzyskasz gładką

  • Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

    SORBET ARBUZOWY 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 4 szklanki kantalupy (posiekanej Zbierz składniki.Wodę i cukier zagotuj w średnim rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.Zdjąć z ognia. Zmiksuj syrop cukrowy i owoce partiami w blenderze lub robocie kuchennym , aż uzyskasz gładką