Przepis na: Wiśniowa legumina
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 4 płaskie łyżki kaszy manny
7miarek mleka modyfikowanego
żółtko jaja
1/2 szklanki wiśni bez pestek
łyżeczka brązowego cukru
masło
Przepis:
Ze szklanki wody 1/2 odlej do rondelka, zagotuj, dodając cukier.
W ćwiartce szklanki wody rozmieszaj kaszę mannę, wlej zawiesinę na wrzątek. Na małym ogniu gotuj kaszę parę minut, odstaw, by ostygła i zgęstniała.
W ostatniej ćwiartce szklanki wody rozrób mleko modyfikowane, połącz z kaszą. Do kaszy dodaj niemal wszystkie wiśnie i żółtko; zmiksuj na puch. Różową kaszkę zmieszaj z kilkoma pozostałymi wiśniami i przełóż do małego żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną masła. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 190-200 st. C.