Przepis na: Brzoskwinowe oczko

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • Brzoskwinia
    1-2 łyżki jagód
    łyżeczka cukru
    odrobina gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego

Przepis:

Brzoskwinowe oczko
Brzoskwinię przykrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i łyżeczką delikatnie powiększ wgłębienie po niej. Jagody rozgnieć mieszając z cukrem. Nałóż nieco jagodowej papki do wgłębienia w brzoskwini (niezbyt pełno, by sok nie wyciekał).
Ułóż połówki brzoskwini w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Zapiekaj, aż brzoskwinia zmięknie, a jagody zakipią.
Wyjmij, przestudź, na środek nałóż kropkę jogurtu lub serka.

Zobacz inne przepisy