Przepis na: Chleb ziołowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 kg mąki pszennej
    3 szklanki otrąb
    7 dkg drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżka soli
    po łyżce: majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego
    po łyżeczce: oregano i kminku
    1 l wody

Przepis:

Chleb ziołowy
Zrób rozczyn: drożdże zmieszaj z niewielką ilością letniej wody i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrosną.
Suche składniki wymieszaj ze sobą, wlej wodę i drożdże. Wymieszaj dokładnie. Masę wlej do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia.
Piecz ok. godziny w temp. ok. 200 st. Po upieczeniu wyjmij z formy. Świetnie smakuje bez dodatków, np. na podwieczorek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy