Przepis na: Chleb zio³owy

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( ):

  • 1 kg m±ki pszennej
    3 szklanki otr±b
    7 dkg dro¿d¿y
    ³y¿eczka cukru
    ³y¿ka soli
    po ³y¿ce: majeranku, tymianku i pieprzu zio³owego
    po ³y¿eczce: oregano i kminku
    1 l wody

Przepis:

Chleb zio³owy
Zrób rozczyn: dro¿d¿e zmieszaj z niewielk± ilo¶ci± letniej wody i ³y¿eczk± cukru. Odstaw w ciep³e miejsce, a¿ wyrosn±.
Suche sk³adniki wymieszaj ze sob±, wlej wodê i dro¿d¿e. Wymieszaj dok³adnie. Masê wlej do foremek wysmarowanych t³uszczem lub wy³o¿onych papierem do pieczenia.
Piecz ok. godziny w temp. ok. 200 st. Po upieczeniu wyjmij z formy. ¦wietnie smakuje bez dodatków, np. na podwieczorek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu