Zobacz inne przepisy
Przepis na: Chleb bezglutenowy
Składniki( ):
- 40 dkg mąki bezglutenowej (do kupienia m.in. w internetowych sklepach ze zdrową żywnością)
3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
ok. 2 szklanki wody
tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis:

1,5 szklanki wody wlej do naczynia, dodaj rozczyn, olej, sól i mąkę. Wyrabiaj łyżką albo mikserem przez 5 minut.
Dodaj jeszcze 6-8 łyżek wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Formę keksową wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto. Na wierzch wylej 5 łyżek wody. Ponacinaj chleb w poprzek formy. Przykryj formę czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C) i piecz ok. godziny.
Uwaga: Na rynku można dostać gotowe mieszanki bezglutenowe służące do wypieku chleba, ale uwaga: nadają się przeważnie dla dzieci powyżej 1. r.ż.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Gluten w rodzinie
Dobry chleb bezglutenowy kosztuje 18 zł, ludzie gotują i pieką sami bo jest taniej, nikt normalny nie będzie jadł tańszego szitu z całą tablicą Mendelejewa.
-
Re: Z zagadnień gastronomii
demodee napisała: > nie zawierają glutenu i pieczywo nie wyrośnie. a naści, przykładowy niewyrośnięty chleb bezglutenowy https://sklep.balviten.com/854-large_default/oaza-chleb-jasny-bezglutenowy-350g-produkt-bezglutenowy.jpg
-
Re: Warszawianki, czy jecie chleb i masło?
Dobry chleb bezglutenowy kosztuje 16 zł za sztukę. -- Being alone is fine. Being alone together id perfect. 66/93/95
-
Re: Mam mąke gryczaną oprócz naleśników jakieś in
Robię chleb bezglutenowy, z dodatkiem ryżowej i płatków owsianych Kiedyś robiłam kluski, trochę w stylu spetzle, nie pamiętam już, czy z dodatkiem ryżowej, czy tapioki, ale jak nie ma ograniczeń alergicznych to pół na pół z pszenna Bliny -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co
-
Re: Maszyna do chleba - wady i zalety
Ja piekę w domu chleb bezglutenowy. Kiedyś wyrabiałam ciasto robotem planetarnym z mieszadłem do chleba i do piekarnika. Mąż kupił maszynę do chleba i pieczemy czesciej niż w piekarniku- chyba dlatego, że mniej roboty.
-
Re: chleb bezglutenowy
Ja sobie zawsze kupuje www.dekorja.pl/chleby-bezglutenowe-dla-alergikow/ sprawdzone źródło zawsze najlepsze.
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIV
Da się zrobić chleby bezglutenowe wyglądające równie apetycznie jak te pszenne - przekonuje Maks Smółka. - Nawet uda się to zrobić na zakwasie. Ogólnie zboża bezglutenowe, np. mąka z cieciorki czy mąka gryczana, mają dużo wartości odżywczych, przez co zakwas bezglutenowy jest bardzo dobrą bazą do
-
Re: Dzień dobry!
No weśśśśś, chleb bezglutenowy - jak to ma być smaczne? Pyszność siedzi przecież w glutenie... -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"