Przepis na: Chleb bezglutenowy
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 40 dkg mąki bezglutenowej (do kupienia m.in. w internetowych sklepach ze zdrową żywnością)
3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
ok. 2 szklanki wody
tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis:
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce, aż urosną.
1,5 szklanki wody wlej do naczynia, dodaj rozczyn, olej, sól i mąkę. Wyrabiaj łyżką albo mikserem przez 5 minut.
Dodaj jeszcze 6-8 łyżek wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Formę keksową wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto. Na wierzch wylej 5 łyżek wody. Ponacinaj chleb w poprzek formy. Przykryj formę czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C) i piecz ok. godziny.
Uwaga: Na rynku można dostać gotowe mieszanki bezglutenowe służące do wypieku chleba, ale uwaga: nadają się przeważnie dla dzieci powyżej 1. r.ż.