Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi ruskie
Składniki( ):
- Ciasto:, 2 szklanki mąki, 1/2-3/4 szklanki wody
Nadzienie:, 40 dag twarogu, 3 ziemniaki, sól
Przepis:
Ulepione układaj na desce posypanej mąką tak, by się ze sobą nie stykały. Ciasto użyte do tych pierogów nie ma w sobie jajka - jest dzięki temu bardziej delikatne, ale też ma większą skłonność do zlepiania się po ugotowaniu. Takie ciasto bardzo polecam także do pierogów z owocami. Pierogi wrzucaj do wrzątku partiami. Po wrzuceniu zamieszaj, żeby się nie pozlepiały ani nie przywarły do dna. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez dwie-trzy minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem polej pierogi masłem, masłem z tartą bułką albo skwarkami. Na talerzu każdy może je sobie dodatkowo posypać ulubioną przyprawą. Jeśli mamy chęć na danie na słodko, nadzienie solimy tylko trochę, a pierogi polewamy na talerzu śmietaną z cukrem. Takimi właśnie pierogami zajadałam się w dzieciństwie.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
Robicie?Na grupach czytam, że wychodzi o konsystencji budyniu...Nie chcę takiego farszu, robić w tym lidlomixie czy lepiej nie, jakieś rady?
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
To musisz byc strasznie przemielone, nie ?
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
A czy może być coś prostszego do zrobienia niż ten farsz? No bez przesady.... Do wyrabiania ciasta na pierogi owszem, maszyna się przyda niekoniecznie lidlomix
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
No ale czego się spodziewałaś po zblendowaniu ziemniaków z serem...?
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
Nie. Nigdy nie wrzucam ziemniaków do miksera/Blendera, bo maja paskudna konsystencję. Praska, ostatecznie widelec.
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
Niestety farsz tylko ręcznie . Paćka pierogowa nie jest smaczna
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
pasquda77 napisała: > No właśnie nie mam praski, ani innego sprzętu do ziemniaków, a gdyby tak tylko > ugotowane ziemniaki wrzucić w lidlomix i z twarogiem połączyć ręcznie? Zwykły tłuczek do ziemniaków. Nawet nie praskę (bo nie mam), tłukę ziemniaki (cieple), za chwilę dorzu
-
Re: Farsz do pierogów ruskich z Lidlomix?
Nie wiem jak to wyjdzie. Thermomiksa używam do wszelkich gładkich kremowych i budyniowych konsystencji, do pierogów jedynie robię w nim ciasto, ale według własnego przepisu i dokańczam je ręcznie w misce podsypując mocno mąką. -- Ematka u rodzinnej: Miałam i do tego kolonoskopię, lekarz był za