Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi ruskie
Składniki( ):
- Ciasto:, 2 szklanki mąki, 1/2-3/4 szklanki wody
Nadzienie:, 40 dag twarogu, 3 ziemniaki, sól
Przepis:

Ulepione układaj na desce posypanej mąką tak, by się ze sobą nie stykały. Ciasto użyte do tych pierogów nie ma w sobie jajka - jest dzięki temu bardziej delikatne, ale też ma większą skłonność do zlepiania się po ugotowaniu. Takie ciasto bardzo polecam także do pierogów z owocami. Pierogi wrzucaj do wrzątku partiami. Po wrzuceniu zamieszaj, żeby się nie pozlepiały ani nie przywarły do dna. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez dwie-trzy minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem polej pierogi masłem, masłem z tartą bułką albo skwarkami. Na talerzu każdy może je sobie dodatkowo posypać ulubioną przyprawą. Jeśli mamy chęć na danie na słodko, nadzienie solimy tylko trochę, a pierogi polewamy na talerzu śmietaną z cukrem. Takimi właśnie pierogami zajadałam się w dzieciństwie.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Pierogi ruskie
pierogi ruskie
-
Re: Pierogi ruskie
Ale się napracowałaś! Uwielbiam pierogi. Ruskie też. Częściej robię z mięsa rosołowego. -- "Naród może mieć jedną duszę, jedno serce, jedną pierś, którą nadstawia, ale biada, gdy ma tylko jeden mózg". Stanisław Jerzy Lec
-
Pierogi ruskie
wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-na-pierogi-babci-zosi-30044836 5 kostek sera białego, 4 kilo ziemniaków, 3 spore smażone cebule,sól i pieprz
-
Re: Pierogi ruskie
120 zawszę dużo robię ?
-
Re: Pierogi ruskie
O matko, ile Ci sztuk wyszło? Wysyłasz pocztą za opłatą :)
-
Re: Pierogi ruskie
-
Re: Post ścisły
Jeśli post to powstrzymywanie się od pokarmów mięsnych to poszczę. Jeśli post ma oznaczać umartwienie to nie poszczę-mamusia zrobiła pierogi ruskie= pełnia szczęścia.
-
Re: eMatka chrupiąca, złotobrązowa
Ja sobie dz8s na kolację podsmażę pierogi ruskie. Mniam, mniam, będą złote i chrupiące...