Przepis na: Pierniczki
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 500 g mąki, 200 g płynnego miodu, 2 łyżki przyprawy do pierników (mieszanka cynamonu, gałki, imbiru i kardamonu),10 g sody, 200 g cukru pudru,120 g masła,1 całe jajko
Przepis:
Mąkę wymieszać z sodą i miodem (jeśli miód jest skrystalizowany rozpuścić go na małym ogniu). Dodać przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajo. Zagnieść ciasto wyrabiając je na gładkie i jednolite. Podzielić na mniejsze kawałki i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinać ulubione kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ciastkami, ponieważ rosną w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 - 180C około 10 minut, uważać aby nie zrumieniły się zbyt mocno. Lekko złote wyjąć, poczekać aż ostygną i stwardnieją. Zimne lukrować, zdobić i pakować na prezenty.