Przepis na: Galaretka z pigwy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • drobne owoce pigwowca, cukier

Przepis:

Galaretka z pigwy
Galaretka jest najlepsza z drobnej pigwy rosnącej na krzakach. Importowana z południa, duża, rosnąca na drzewach też się nadaje, ale jest mniej aromatyczna. Wyszorowane owoce ze skórką pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gniazda zawiązać w płócienny woreczek i dodać do owoców. Całość zalać wodą, tyle by je przykryć. Gotować, aż pigwy zaczną się rozpadać. Woreczek z nasionami wyjąć i dobrze wycisnąć, to co w nim zostało, wytłoki wyrzucić. Owoce zmiksować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zważyć. Na pięćset gramów pulpy owocowej odważyć około czterystu gramów cukru. Cukier wymieszać z owocami i smażyć, mieszając, bo masa przywiera, aż kolor stnie się złoto brązowy i szklisty. Kiedy gęsta masa uformowana w kulkę zastyga zachowując kształt, proces jest skończony. Wylać ciepłą masę na blachę, rozsmarować płasko na półtora centymetra grubości i ostudzić. Ścina się ciemna, błyszcząca galaretka o słodko-kwaśnym, bardzo nasyconym smaku. Jest doskonała jako dodatek do mięs i serów. Pokrojoną w kwadraty można przechowywać w chłodnym miejscu przełożoną pergaminem, bez konieczności wekowania.

Galaretka z pigwy - Zdjęcia

Galaretka z pigwy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Daniela34 - dzięki za przepis

    Wow. W dwie osoby rzeczywiście szybciej idzie. Ja robię jedynie galaretkę z pigwy co roku i niby też się mówi, że mało roboty, bo z siłownika, ale spędzam na tym cały dzień.

  • Re: Nietypowy wątek kulinarny

    GALARETKA Z PIGWY ?2,5 kg pigwy ?1,5 kg cukru ?4 cm korzenia imbiru Pigwę dokładnie umyć i poprzekrawać na cztery części. Nie obierać, nie wykrawać gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby była przykryta. Dodać w kawałku korzeń imbiru. Gotować ok 40 min. Odlać i

  • Re: Pigwa...

    Dzemory i inne takie z pigwy sa takie se; natomiast u mnie jest popularna galaretka z pigwy i to jest bardzo dobre, do nalesniorow czy grzanek, serow, jogurtow i wogole ? Robi sie latwo - moja tesciowa produkuje- tylko pigwy, cukier i sok z cytryny, zasada jest taka zeby na pol litra soku

  • Galaretki z pigwy

    przepis na galaretki z pigwy. Wyszorowane owce ze skórką pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gniazda zawiązać w płócienny woreczek i dodać do owoców.Całość zalać wodą, tyle, żeby przykryć.Gotować aż pigwy zaczną się rozpadać.Woreczek z nasionami wyjąc, wycisnąć, wytłoki wyrzucić

  • Re: Robicie przetwory ?

    Nalewki z: porzeczek,wiśni i mniszka lekarskiego /mlecza -znaczy/ Trochę mrożonek.Mama robi galaretkę z pigwy.

  • galaretka z pigwy ucierana na surowo...

    1,5 kg niezbyt dojrzałej pigwy 500 g cukru (mozna dużo mniej:) 500 g cukru zelującego odrobina rumu Pigwę umyc, przetrzec mocno ściereczką by usunąć meszek, wyciać pozostałosci kwaitu i szypułki, owoce pokroić i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Odstawic na godzinę by kawałki miąższu opadły

  • Re: Galaretki z pigwy

    zanim mąz wykosił a potem wykarczował moje pigwy, robiłam takie właśnie powidełka pigwowe, po zesmażeniu i dosłodzeniu pakowałam w małe słoiczki. Dodatek do mięs, wszelkiego rodzaju wypieków, ciasteczek, itp. Ja uwielbiałam na chlebek posmarowany masełkiem - lubię kwaśne smaki:)))

  • Re: Dziwne połączenia smakowe

    Zólty ser (manchego lub inny) z tzw. "membrillo" (galaretka z pigwy) to typowy https://www.google.es/search?q=queso+con+membrillo&hl=es&rlz=1T4GGNI_esES632ES632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YGOEVabLOIKbsgHlzoSgDA&ved=0CCEQsAQ&biw=1200&bih=534 deser w Hiszpanii. Nic dziwnego. Pasuje

Zobacz inne przepisy