Przepis na: Galaretka z pigwy
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- drobne owoce pigwowca, cukier
Przepis:
Galaretka jest najlepsza z drobnej pigwy rosnącej na krzakach. Importowana z południa, duża, rosnąca na drzewach też się nadaje, ale jest mniej aromatyczna. Wyszorowane owoce ze skórką pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gniazda zawiązać w płócienny woreczek i dodać do owoców. Całość zalać wodą, tyle by je przykryć. Gotować, aż pigwy zaczną się rozpadać. Woreczek z nasionami wyjąć i dobrze wycisnąć, to co w nim zostało, wytłoki wyrzucić. Owoce zmiksować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zważyć. Na pięćset gramów pulpy owocowej odważyć około czterystu gramów cukru. Cukier wymieszać z owocami i smażyć, mieszając, bo masa przywiera, aż kolor stnie się złoto brązowy i szklisty. Kiedy gęsta masa uformowana w kulkę zastyga zachowując kształt, proces jest skończony. Wylać ciepłą masę na blachę, rozsmarować płasko na półtora centymetra grubości i ostudzić. Ścina się ciemna, błyszcząca galaretka o słodko-kwaśnym, bardzo nasyconym smaku. Jest doskonała jako dodatek do mięs i serów. Pokrojoną w kwadraty można przechowywać w chłodnym miejscu przełożoną pergaminem, bez konieczności wekowania.