Zobacz inne przepisy
Przepis na: Galaretka z pigwy
Składniki( ):
- drobne owoce pigwowca, cukier
Przepis:
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Daniela34 - dzięki za przepis
Wow. W dwie osoby rzeczywiście szybciej idzie. Ja robię jedynie galaretkę z pigwy co roku i niby też się mówi, że mało roboty, bo z siłownika, ale spędzam na tym cały dzień.
-
Re: Nietypowy wątek kulinarny
GALARETKA Z PIGWY ?2,5 kg pigwy ?1,5 kg cukru ?4 cm korzenia imbiru Pigwę dokładnie umyć i poprzekrawać na cztery części. Nie obierać, nie wykrawać gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby była przykryta. Dodać w kawałku korzeń imbiru. Gotować ok 40 min. Odlać i
-
Galaretki z pigwy
przepis na galaretki z pigwy. Wyszorowane owce ze skórką pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gniazda zawiązać w płócienny woreczek i dodać do owoców.Całość zalać wodą, tyle, żeby przykryć.Gotować aż pigwy zaczną się rozpadać.Woreczek z nasionami wyjąc, wycisnąć, wytłoki wyrzucić
-
Re: Pigwa...
Dzemory i inne takie z pigwy sa takie se; natomiast u mnie jest popularna galaretka z pigwy i to jest bardzo dobre, do nalesniorow czy grzanek, serow, jogurtow i wogole ? Robi sie latwo - moja tesciowa produkuje- tylko pigwy, cukier i sok z cytryny, zasada jest taka zeby na pol litra soku
-
galaretka z pigwy ucierana na surowo...
1,5 kg niezbyt dojrzałej pigwy 500 g cukru (mozna dużo mniej:) 500 g cukru zelującego odrobina rumu Pigwę umyc, przetrzec mocno ściereczką by usunąć meszek, wyciać pozostałosci kwaitu i szypułki, owoce pokroić i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Odstawic na godzinę by kawałki miąższu opadły
-
Re: Galaretki z pigwy
zanim mąz wykosił a potem wykarczował moje pigwy, robiłam takie właśnie powidełka pigwowe, po zesmażeniu i dosłodzeniu pakowałam w małe słoiczki. Dodatek do mięs, wszelkiego rodzaju wypieków, ciasteczek, itp. Ja uwielbiałam na chlebek posmarowany masełkiem - lubię kwaśne smaki:)))
-
Re: Robicie przetwory ?
Nalewki z: porzeczek,wiśni i mniszka lekarskiego /mlecza -znaczy/ Trochę mrożonek.Mama robi galaretkę z pigwy.
-
Re: Dziwne połączenia smakowe
Zólty ser (manchego lub inny) z tzw. "membrillo" (galaretka z pigwy) to typowy https://www.google.es/search?q=queso+con+membrillo&hl=es&rlz=1T4GGNI_esES632ES632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YGOEVabLOIKbsgHlzoSgDA&ved=0CCEQsAQ&biw=1200&bih=534 deser w Hiszpanii. Nic dziwnego. Pasuje