Przepis na: Batoniki orkiszowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 200 g płatków orkiszowych lub owsianych, 100 g suszonych żurawin, 1 kwaśne jabłko, 80 g masła, 50 g cukru brązowego, 2 łyżki miodu gryczanego, sól

Przepis:

Batoniki orkiszowe
W garnku rozpuścić masło z cukrem. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (potrzeba ok. 200 g). Żurawiny powinny być wilgotne. Można użyć rodzynek lub pokrojonych w kostkę suszonych moreli. Wymieszać owoce z płatkami i szczyptą soli. Dodać do masła, dobrze wymieszać i chwilę gotować razem. Wlać miód i jeszcze kilka minut gotować. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blachę wyłożyć masę orkiszową, uformować w prostokąt o grubości ok. 2 cm. Ugnieść. Piec ok. 30 minut. Wyjąć. Kroić dopiero, kiedy całkiem wystygnie (najlepiej zrobić dzień naprzód).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Dałam życie umrę z głodu

    nastepnego dnia po porodzie zamknieto szpital dla owiedzajacych. poza szpitalna kuchnia miałam na stanie 1 batonik orkiszowy + brak pieniedzy-tak byłam głodna przez kolejne 2 dni jakie musiałam tam spedzić.