Zobacz inne przepisy
Przepis na: Batoniki orkiszowe
Sk³adniki( ):
- 200 g p³atków orkiszowych lub owsianych, 100 g suszonych ¿urawin, 1 kwa¶ne jab³ko, 80 g mas³a, 50 g cukru br±zowego, 2 ³y¿ki miodu gryczanego, sól
Przepis:
W garnku rozpu¶ciæ mas³o z cukrem. Jab³ko zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach (potrzeba ok. 200 g). ¯urawiny powinny byæ wilgotne. Mo¿na u¿yæ rodzynek lub pokrojonych w kostkê suszonych moreli. Wymieszaæ owoce z p³atkami i szczypt± soli. Dodaæ do mas³a, dobrze wymieszaæ i chwilê gotowaæ razem. Wlaæ miód i jeszcze kilka minut gotowaæ. Rozgrzaæ piekarnik do 180 st. C. Na blachê wy³o¿yæ masê orkiszow±, uformowaæ w prostok±t o grubo¶ci ok. 2 cm. Ugnie¶æ. Piec ok. 30 minut. Wyj±æ. Kroiæ dopiero, kiedy ca³kiem wystygnie (najlepiej zrobiæ dzieñ naprzód).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Re: Da³am ¿ycie umrê z g³odu
nastepnego dnia po porodzie zamknieto szpital dla owiedzajacych. poza szpitalna kuchnia mia³am na stanie 1 batonik orkiszowy + brak pieniedzy-tak by³am g³odna przez kolejne 2 dni jakie musia³am tam spedziæ.