Przepis na: Bułka orzechowa

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 300 g maki, 150 g orzechów włoskich i laskowych, 120 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 50 ml oliwy, 2 jajka, sól, bułka tarta

Przepis:

Bułka orzechowa
Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C, kiedy skórka popęka obrać tyle, ile się da. Przebrać oczyszczone orzechy i pokruszyć - potrzeba ok. 1 szklanki grubo kruszonych. Foremkę keksówkę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą, piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem, cukrem i solą. Roztrzepać jajka i wymieszać z oliwą i mlekiem. Połączyć wszystko i wymieszać, wlać do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny.