Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kurczak z marchewką i migdałami
Składniki( ):
- 2 piersi i 2 uda z kurczaka eko
- 4 marchewki
- garść migdałów bez skórki
- garść rodzynek
- 2 szklanki rosołu
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii
- słodka papryka
- kumin
- cynamon
- otarta skórka z pomarańczy
- sól
- pieprz
- oliwa
- mąka
Przepis:
Marchewki pokroić w plastry, czosnek posiekać, rodzynki namoczyć w wodzie. Mięso pokroić w spore kawałki, natrzeć papryką, pieprzem i solą, polać oliwą, odstawić. Przed smażeniem oprószyć mąką.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć. Do garnka dolać oliwy, obsmażyć marchew, dodać migdały, czosnek, kumin, cynamon, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Z powrotem włożyć kurczaka, zamieszać, całość zalać rosołem.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać szałwię i rodzynki, dusić dalej, już bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić do smaku, podawać z ryżem.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć. Do garnka dolać oliwy, obsmażyć marchew, dodać migdały, czosnek, kumin, cynamon, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Z powrotem włożyć kurczaka, zamieszać, całość zalać rosołem.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać szałwię i rodzynki, dusić dalej, już bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić do smaku, podawać z ryżem.