Przepis na: Kurczak z marchewką i migdałami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 piersi i 2 uda z kurczaka eko
  • 4 marchewki
  • garść migdałów bez skórki
  • garść rodzynek
  • 2 szklanki rosołu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii
  • słodka papryka
  • kumin
  • cynamon
  • otarta skórka z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mąka

Przepis:

Kurczak z marchewką i migdałami
Marchewki pokroić w plastry, czosnek posiekać, rodzynki namoczyć w wodzie. Mięso pokroić w spore kawałki, natrzeć papryką, pieprzem i solą, polać oliwą, odstawić. Przed smażeniem oprószyć mąką.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć. Do garnka dolać oliwy, obsmażyć marchew, dodać migdały, czosnek, kumin, cynamon, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Z powrotem włożyć kurczaka, zamieszać, całość zalać rosołem.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać szałwię i rodzynki, dusić dalej, już bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić do smaku, podawać z ryżem.

Zobacz inne przepisy