Zobacz inne przepisy
Przepis na: Rosół z kurczaka i wołowiny
Składniki( ):
- 1 kurczak
- 1 kg pręgi wołowej
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki z nacią
- 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
- por
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- listek laurowy
- ziele angielskie
- ząbek czosnku
- suszony grzybek
Przepis:

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części, natrzeć solą. Wątróbkę odłożyć do smażenia. Można wykorzystać wszystkie elementy, albo piersi i uda odłożyć i przeznaczyć do duszenia.
Cebulę podzielić na ćwiartki i przypalić ze wszystkich stron nad ogniem lub na suchej żeliwnej patelni. Resztę warzyw pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć kurczaka (bez mięsa z piersi), pręgę wołową w całości i warzywa. Zalać zimną wodą, tak by sięgała około czterech centymetrów powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i grzybek.
Powoli podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Jeżeli używamy piersi w rosole, dodać je po ok.2 godzinach do wywaru, gdyż gotują się szybciej niż reszta mięsa. Gotować jeszcze około godziny. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Jarzyny usunąć, klarowny rosół można podać z ugotowanym mięsem lub mięso podać osobno zaprawione śmietaną.
Cebulę podzielić na ćwiartki i przypalić ze wszystkich stron nad ogniem lub na suchej żeliwnej patelni. Resztę warzyw pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć kurczaka (bez mięsa z piersi), pręgę wołową w całości i warzywa. Zalać zimną wodą, tak by sięgała około czterech centymetrów powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i grzybek.
Powoli podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Jeżeli używamy piersi w rosole, dodać je po ok.2 godzinach do wywaru, gdyż gotują się szybciej niż reszta mięsa. Gotować jeszcze około godziny. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Jarzyny usunąć, klarowny rosół można podać z ugotowanym mięsem lub mięso podać osobno zaprawione śmietaną.