Zobacz inne przepisy
Przepis na: Rosó³ z kurczaka i wo³owiny
Sk³adniki( ):
- 1 kurczak
- 1 kg prêgi wo³owej
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki z naci±
- 3 ³odygi selera naciowego z li¶æmi
- por
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- listek laurowy
- ziele angielskie
- z±bek czosnku
- suszony grzybek
Przepis:
Kurczaka umyæ, osuszyæ, podzieliæ na czê¶ci, natrzeæ sol±. W±tróbkê od³o¿yæ do sma¿enia. Mo¿na wykorzystaæ wszystkie elementy, albo piersi i uda od³o¿yæ i przeznaczyæ do duszenia.
Cebulê podzieliæ na æwiartki i przypaliæ ze wszystkich stron nad ogniem lub na suchej ¿eliwnej patelni. Resztê warzyw pokroiæ na kawa³ki. Do du¿ego garnka w³o¿yæ kurczaka (bez miêsa z piersi), prêgê wo³ow± w ca³o¶ci i warzywa. Zalaæ zimn± wod±, tak by siêga³a oko³o czterech centymetrów powy¿ej sk³adników. Dodaæ kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i grzybek.
Powoli podgrzewaæ na ¶rednim ogniu. Kiedy wywar siê zagotuje zbieraæ szumowiny tworz±ce na wierzchu szar± pianê. Dodaæ sól, gotowaæ odkryty, na ma³ym ogniu, unikaæ mocnego wrzenia. Je¿eli u¿ywamy piersi w rosole, dodaæ je po ok.2 godzinach do wywaru, gdy¿ gotuj± siê szybciej ni¿ reszta miêsa. Gotowaæ jeszcze oko³o godziny. Przestudzony wywar odcedziæ na sicie przez gêst± gazê. Jarzyny usun±æ, klarowny rosó³ mo¿na podaæ z ugotowanym miêsem lub miêso podaæ osobno zaprawione ¶mietan±.
Cebulê podzieliæ na æwiartki i przypaliæ ze wszystkich stron nad ogniem lub na suchej ¿eliwnej patelni. Resztê warzyw pokroiæ na kawa³ki. Do du¿ego garnka w³o¿yæ kurczaka (bez miêsa z piersi), prêgê wo³ow± w ca³o¶ci i warzywa. Zalaæ zimn± wod±, tak by siêga³a oko³o czterech centymetrów powy¿ej sk³adników. Dodaæ kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i grzybek.
Powoli podgrzewaæ na ¶rednim ogniu. Kiedy wywar siê zagotuje zbieraæ szumowiny tworz±ce na wierzchu szar± pianê. Dodaæ sól, gotowaæ odkryty, na ma³ym ogniu, unikaæ mocnego wrzenia. Je¿eli u¿ywamy piersi w rosole, dodaæ je po ok.2 godzinach do wywaru, gdy¿ gotuj± siê szybciej ni¿ reszta miêsa. Gotowaæ jeszcze oko³o godziny. Przestudzony wywar odcedziæ na sicie przez gêst± gazê. Jarzyny usun±æ, klarowny rosó³ mo¿na podaæ z ugotowanym miêsem lub miêso podaæ osobno zaprawione ¶mietan±.