Przepis na: Lane kluski

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina soli

Przepis:

Lane kluski
Do kubeczka wbić jajko, dodać 2 łyżki mąki i odrobinę soli, następnie utrzeć wszystko dokładnie na gęstą spójną masę. Do gotującego się rosołu powoli wlewać masę cienkim strumieniem. Zamieszać i zaczekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię i chwilę się pogotują. Wersja włoska lanych klusek: 1/2 łyżki mąki należy zastąpić łyżką tartego parmezanu.

Lane kluski - Zdjęcia

Lane kluski - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Szare vs czarne kluski

    Ja nie moge sobie nawet wyobrazic nawet z ryzem chyba ze ten ryz to orzo makaron. A co dopiero z ziemniakami. Ale ze spetzlami jadlam i oczywiscie lanymi kluskami

  • Re: Czy ematka używa mikrofali ?

    Bo te kluski mamy to były właśnie raczej lane kluski niż prawdziwe zacierki, ale zupa mleczna z nimi jest pyszna.

  • Re: Jak robicie łazanki?

    Poza lanymi. Lane kluski to moja trauma z dzieciństwa.

  • Re: Dziwne smaki z dzieciństwa

    Chałka zalana ciepłym mlekiem, makaron zalany mlekiem (z cukrem u mnie, na słono u mojego M), lane kluski na mleku, kasza manna z jagodami w syropie i cynamonem, plasterki ziemniaków przypiekane na płycie opalanej drewnem.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    LANE KLUSKI

  • Re: Co ugotować? Jutro mama wychodzi ze szpitala

    Ja tez uwazam, ze rosol. Latwo sie robi, jak makaronu nie umiesz robic to ugotuj lane kluski. Na drugie to mieso z rosolu i marchewka i ryz ugotuj. Mozesz zrobic sos-potrawke do tego. Dietetycznie i smacznie

  • Re: Mam mąke gryczaną oprócz naleśników jakieś in

    wiekszosc moich potraw jest wg wyczucia , niz przepisu masa jajeczno maczna troche gestsza niz na lane ciasto/ lane kluski z uzyciem tarki o duzych oczkach sama gryka nie wystarczy, musi byc wzbogacona ten przepis jest dosc prosty

  • Re: Czy ematka używa mikrofali ?

    Tak, oryginalnie to są oryginalnie zacierki, tylko jeszcze jajko się daje. Moja mama robiła rzadsze ciasto, które ucierała łyżką w dużym kubku i wychodziły z tego bardziej lane kluski niż prawdziwe zacierki. Pyszna taka zupa i ja też robię w wersji, którą przejęłam od mamy. Tylko idę na łatwiznę

Zobacz inne przepisy