Przepis na: Schab duszony w mleku ryżowym

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 litr mleka ryżowego, ok 1,2 kg schabu środkowego bez kości i bez skóry - oczyszczonego, sól, pieprz, oliwa, 3 listki laurowe, 3 gałązki szałwii, 3 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku, cebula nadziana goździkami

Przepis:

Schab duszony w mleku ryżowym
Mięso natrzeć solą i pieprzem, obwiązać sznurkiem, by utrzymało zwarty kształt w trakcie smażenia i duszenia. Zrumienić ze wszystkich stron na oliwie, zdjąć z patelni. Zagotować mleko z przyprawami i cebulą, dodać schab i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). Posolić w trakcie duszenia. Po zdjęciu z ognia schab zostawić w mleku, kroić w plastry, gdy lekko przestygnie. Po całkowitym ostygnięciu jest świetny na zimno jako wędlina, kruchy i mocno przyprawiony ziołami. Mleko z tego dania można wykorzystać do gotowania zupy dyniowej lub grzybowej.