Przepis na: Omlet grzybek z kozim serem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 żółtka, 4 białka (w temperaturze pokojowej), 4 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka koziego, łyżeczka cukru, sól, 3 łyżki masła, kozi twarożek, świeże zioła

Przepis:

Omlet grzybek z kozim serem
Żółtka zmiksuj z mlekiem, mąką, odrobiną cukru i soli. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Białko ubij osobno, na sztywną pianę. Delikatnie połącz pianę z białek z ciastem. Na sporej patelni rozpuść masło, wlej masę. Smaż powoli, aż spód będzie złocisty. Delikatnie przewróć, a jeżeli nie czujesz się pewnie z przewracaniem, wstaw omlet wraz z patelnią pod gorący opiekacz w piekarniku. Podawaj gorący, posmarowany kozim twarożkiem i posypany ziołami.