Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tarta cukiniowa bez ciasta
Składniki( ):
- 2 małe cukinie (350 g), 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 50 g świeżo tartego parmezanu lub grana padano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki kremówki, 4 jaja
Przepis:

Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem. Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i utartą gałką. Wymieszaj usmażoną cebulę, i pieprz z masą jajeczną. W ostatniej chwili zetrzyj cukinię na tarce jarzynowej i dodaj do masy. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne napełnij masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stC. Piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni. Ponieważ cukinia ma dużo wody, tarta ta jest wilgotna i soczysta, najlepsza do podawania świezo po upieczeniu.