Przepis na: Tarta odwrócona z pomidorami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1/2 porcji wytrawnego ciasta kruchego, 1 kg podłużnych mięsistych pomidorów np. San Marzano, 4 cebule pokrojonej w talarki, 3 posiekane ząbki czosnku, 10 szt. anchois (ewentualnie), 150 ml oliwy, łyżeczka suszonego tymianku, sól, cukier, świeżo mielony pieprz, świeże zioła do dekoracji: natka pietruszki
  • liście bazylii
  • oregano

Przepis:

Tarta odwrócona z pomidorami
Pomidory sparzyć i obrać, przekroić wzdłuż i usunąć mokre części nasienne. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, przecięciem do góry. Posolić, pocukrzyć, popieprzyć i na godzinę wstawić do piekarnika 100C. Cebulę z czosnkiem i tymiankiem zrumienić na oliwie, przyprawić, odsączyć nadmiar oliwy. Okrągłą formę średnicy ok.25cm posmarować oliwą, ułożyć ściśle podpieczone pomidory, przecięciem do góry. Na pomidorach rozłożyć anchois i przesmażoną cebulę. Przykryć rozwałkowanym ciastem, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Wstawić do gorącego 180C piekarnika na ok.35-40 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło i podawać gorące posypane posiekanymi świeżymi ziołami.