Przepis na: Udka kurczaka z mirabelkami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 -6 udek kurczaka, listek laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, tymianek, pieprz, sól, 500 g mirabelek, cukier, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz

Przepis:

Udka kurczaka z mirabelkami
Zagotować wodę z listkiem laurowym, zielem, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Do wrzątku włożyć udka i gotować do miękkości na małym ogniu. Jeżeli potrzebujemy dobry wywar na zupę, można do gotowania dodać włoszczyznę i wykorzystać powstały płyn z gotowania. Mirabelki odpestkować i z kilkoma łyżkami cukru usmażyć, aż rozpadną się i zgęstnieją. Dżem mirabelkowy wymieszać z sosem sojowym, sosem worcestershire, musztardą, solą i pieprzem, zagotować, doprawić do smaku. Ugotowane udka dokładnie wysmarować mirabelkową glazurą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, aż glazura przyschnie i się skarmelizuje. Można posmarować dodatkową porcją glazury w czasie pieczenia.