Przepis na: Babeczki ryżowe ze śliwkami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 szklanka ryżu o okrągłych ziarnach np. arborio, 3 szklanki mleka kokosowego, sól, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 4 jaja, 4 łyżki masła, 500 g śliwek, brązowy cukier, cynamon

Przepis:

Babeczki ryżowe ze śliwkami
Zagotować mleko kokosowe ze szczyptą soli, wsypać ryż i gotować powoli do miękkości, po przykryciem, aż cały płyn będzie wchłonięty. Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, dodać śliwki i cukier, smażyć na mocnym ogniu, aż śliwki lekko puszczą sok, ale pozostaną kształtne. 12 teflonowych foremek do muffinów wysmarować masłem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z lekko ostudzonym ryżem i cukrem waniliowym. Białka ubić na pianę, delikatnie dodać do ryżu i wymieszać. Napełnić foremki masa ryżową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stC. Piec ok. 30 minut, aż babeczki podrosną i się zrumienią. Podawać gorące ze smażonymi śliwkami i gęstą śmietaną lub jogurtem.