Przepis na: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i majerankiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1-2 polędwiczki wieprzowe, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, łyżka musztardy diżońskiej, świeży rozmaryn, sól, pieprz, 3 kwaśne twarde jabłka, 1 mała cebula, sól, pieprz, suszony majeranek, oliwa

Przepis:

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i majerankiem
Wymieszać musztardę z czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Zamarynować w mieszance oczyszczone mięso, odstawić na co najmniej 2 godziny. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć mięso tak, by zrumieniło się ze wszystkich stron, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem, aż będzie gotowe (można naciąć w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy sok nie wypływa). Jabłka obrać i pokroić w ósemki, cebule pokroić w piórka. Zdjąć mięso z patelni i odstawić, trzymając w cieple. Zwiększyć gaz i dolać oliwy na patelnię. Na gorącą oliwę wrzucić jabłka i cebulę, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Mieszać podrzucając jabłka na patelni. Cebula powinna się podsmażyć, a jabłka mocno zrumienić i lekko zmięknąć, zachowując kształt. Pokroić mięso w plastry i podawać obłożone jabłkami.

Zobacz inne przepisy