Przepis na: Sałatka z kwiatami
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- główka sałaty masłowej, stokrotki, sos:, 1 utarty ząbek czosnku, 3 łyżki octu winnego, 9 łyżek oliwy extra vergine, łyżeczka musztardy diżońskiej, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przepis:
Wymieszać z misce wszystkie składniki sosu za wyjątkiem oliwy. Wlewać oliwę stopniowo mieszając sos intensywnie. Powinna powstać spójna emulsja. Można zmiksowac sos mini mikserem do cappuccino lub przelać go do słoika i wymieszać energicznie potrząsając zakręconym słoikiem. Dosmakować sos wg własnego gustu. Liście sałaty należy koniecznie dobrze osuszyć przed zmieszaniem z sosem, gdyż, pozostawiona woda może rozcieńczyć sos, co jest niepożądane. Umyte i osuszone liście sałaty porwać dłońmi i wymieszać z sosem w dużej misce. Stokrotkom obciąć łodygi. Sałatę ozdobić kwiatkami stokrotek lub innymi kwiatami z listy jadalnych kwiatów.