Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sałatka z młodych buraków i malin
Składniki( ):
- pęczek małych buraków z botwiną, 2 garście drobnych liści różnych gatunków sałaty (roszponki
- rukoli
- sałaty rzymskiej lub lodowej), 50 g greckiej fety, garść malin, sos:, 1 łyżka syropu malinowego, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, sok z cytryny, sól, pieprz, 9 łyżek oliwy
Przepis:

Liście botwiny odciąć, umyć i osuszyć razem z liśćmi sałaty. Buraki ugotować w małej ilości posłodzonej i posolonej wody. Kiedy są miękkie, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Wymieszać z misce wszystkie składniki sosu za wyjątkiem oliwy. Wlewać oliwę stopniowo mieszając sos intensywnie. Powinna powstać spójna emulsja. Można zmiksować sos mini mikserem do cappuccino lub przelać go do słoika, zakręcić i wymieszać energicznie potrząsając. Doprawić sos do smaku, powinien być słodkawy. Buraki wymieszać z sosem i odstawić. Sałatę wymieszać z sosem i ułożyć na indywidualnych talerzach, na wierzchu ułożyć zamarynowane buraczki. Posypać każdą porcję pokruszoną fetą i malinami.