Przepis na: Chrupiące wafle

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 3 białka, 3/4 szklanki miałkiego cukru 150 g, 3/4 szklanki mąki 100g, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 6 łyżek miękkiego masła 100g

Przepis:

Chrupiące wafle
Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści. Dodać białka i dalej miksować, następnie dodać mąkę i miksować, aż powstanie gładka masa. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Blachy wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Nałożyć łyżką kupki ciasta na pergamin, w dużych odstępach. Rozsmarować płasko ciasto wierzchem łyżki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st C i piec ok. 6 minut, aż lekko się zrumienią. Póki ciasto jest gorące, jest elastyczne, można je formować i wyginać. Miseczkę do lodów formujemy układając krążek na odwróconej do góry dnem filiżance, półokrągłe "dachówki" na wałku do ciasta. Płaskimi krążkami można dekorować lody, po ostygnięciu ciasto staje się kruche.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Chrupiące wafle

    Bardzo dobre wafle...tylko ja robiłam na papierze śniadaniowym bo nie miałam pergaminu i bardzo się przyklejały więc wpadłam na pomysł żeby spróbować w gofrownicy i też wyszły świetne.

  • Re: BaŁusia 22

    > - Nawet jeśli się wkurzył, to po takim czasie już mu przeszło i pewnie zachodzi > w głowę, czemu się nie odzywasz. A nie odzywając się - Hubert rzeczowo chrupał > wafle o! a teraz zauważyłam, jak pięknie nawiązujesz do buntowniczego jedzenia kisielu

  • Zdrowe odżywianie się czyli..

    Ja polecam na śniadanie chrupanie wafli ryżowych z dżemem :)

  • Re: Kolizja w powietrzu.

    A ja myślę inaczej - tam na pokładzie lecieli w schowkach na bagaż podręczny Tusk z Putinem i jedli sobie spokojnie wafelki przed przystąpieniem do ubijania tuda. Nagrało się to chrupanie wafli, ewentualnie miętoszenie zużytych opakowań. -- Zapraszam do moich galerii zdjęć

  • murzynki

    drobne białe, puszyste słodkości, w chrupiącym waflu, świeże i lekkie, polane cieniutką warstwą czekolady. Chwila rozkoszy smaku w dzieciństwie, młodości i dorosłości. Na zawsze!

  • Re: i znów to samo, jak co rok

    u mnie i dziecka wielodniową biegunkę i krwawienie z przewodu pokarmowego. Przychodzimy, jest rosół z makaronem i zrazy z sosem zabielanym mąką. I sernik na deser. No ale przecież odrobina nam nie zaszkodzi, przesadzam. Spędzam cudowne 2 godziny patrząc jak inni jedzą i chrupiąc wafle ryżowe

  • Re: OKRĄGLUTKIE PRZYSZLE MAMUSIE- CO JEŚĆ

    jestem w 31 tyg ciazy i przytylam ok 12 kg duzo nie jadlam a jednak stalo sie teraz staram sie jesc male porcje ale czesciej wlasnie chrupie wafle ryzowe i pomidory moze nie bede tyle tyc zobaczymy

  • Re: lodzik-tylko jak??

    Najlepiej wybrać się do lodziarni i zamówić dużą porcję lodów waniliowo-truskawkowo-czekoladowych, z bitą śmietaną, orzechami i karmelem. Najlepiej w chrupiącym waflu. :) Powodzenia.