Przepis na: Biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki masła, szczypta soli, otarta skórka z cytryny

Przepis:

Biszkopt
Rozdziel białka od żółtek. Makę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 stC. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofukcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.

Biszkopt - Zdjęcia

Biszkopt - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy