Przepis na: Biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki masła, szczypta soli, otarta skórka z cytryny

Przepis:

Biszkopt
Rozdziel białka od żółtek. Makę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 stC. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofukcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.

Biszkopt - Zdjęcia

Biszkopt - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Biszkopt w cukierniach przepis

    Biszkopt rzucany z MW.

  • Re: Biszkopt w cukierniach przepis

    Biszkopt rzucany z Moich wypieków jest niezawodny.

  • Re: Biszkopt w cukierniach przepis

    Nie musisz ubijać białek. Wiele przepisów na biszkopt jest zbyt udziwiona i wywodzi się z czasów, gdy nie było elektrycznych mikserów. Ja mam doskonały przepis na biszkopt, który zawsze mi wychodzi z różnych proporcji . Tajemnicą jest ubicie całych jajek z cukrem na najwyższych obrotach miksera

  • Biszkopt w cukierniach przepis

    ale nie tylko w cukierniach.Wróciłam do pieczenia biszkopta- dwa lata temu się zraziłam-ile wlałam taki był i jeszcze gumowy..Przepisów jest mega dużo.Macie swój ulubiony? Głównie chodzi mi ile dajecie mąki na 1 jajko?

  • Re: Biszkopt w cukierniach przepis

    Ale robiłam też ten i również wyszedł www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-genuenski -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i

  • Re: biszkopt z kaszanki

    temat mnie zaciekawił. Biszkopt jest słodki a jak się ma kaszanka do tego?

  • Re: biszkopt z kaszanki

    Widzisz gdzieś cukier w przepisie? Kaszankowe ciasto po prostu nazywane jest biszkoptem. Nawiasem mówiąc, ten wątek już kiedyś był wyciągnięty, to na próbę zrobiłem ten eksperyment. Całkiem bez sensu wyszło, coś obrzydliwego. No ale to przepis 'gesslerowski', więc czego się było spodziewać?

  • Re: Biszkopt w cukierniach przepis

    Właśnie taką proporcje mama mnie uczyła-1jajko,jena lyzka mąki.Sekret to super ubić bialka. .Jak widzę w przepisie szklanka czy poltorej mąki to mnie to przeraża bo już nie bedzie pulchny tylko zbity,

Zobacz inne przepisy