Przepis na: Biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki masła, szczypta soli, otarta skórka z cytryny

Przepis:

Biszkopt
Rozdziel białka od żółtek. Makę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 stC. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofukcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.

Biszkopt - Zdjęcia

Biszkopt - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: To nie jest biszkopt.

    Wszystko zależy od definicji. Jeśli uznamy biszkopt to - w przeciwieństwie do ciasta ucieranego - ciasto bez tłuszczu (prawie, tłuszcz jest w żółtkach), to biszkopt na proszku jest biszkoptem. Jeśli biszkopt to ciasto bez tłuszczu i powinien rosnąć na samych ubitych białkach, to dodanie do niego

  • Re: To nie jest biszkopt.

    proszek w biszkopcie to dla mnie duza modyfikacja, bo ten proszek zwyczajnie czuje i psuje mi smak. Nie rozumiem po huk dawac proszek do biszkoptu jkoro doskonale obywa sie bez niego.

  • Re: To nie jest biszkopt.

    Myślałam, że będzie o biszkopcie i w taki fajny wątek nie weszłam?

  • Re: To nie jest biszkopt.

    > Ematki z której opcji? Ja z tej opcji, która mówi, że biszkopt to jajka, cukier i mąka.

  • Re: To nie jest biszkopt.

    Ja to o proszek w biszkopcie bym się nie kłóciła. Nie jest to jakaś wielka modyfikacja. Ja do biszkoptu dodaję łyżkę oleju i wodę, proszek też- ale biszkopt na to mówię w domu. Gdybym piekła na sprzedaż, robiłabym po bożemu. No właśnie, zamówiłam na święta, bo ktoś na ematce polecał, pierniki, a

  • Re: To nie jest biszkopt.

    A, i w kontekście biszkoptu - to jest bardzo konkretny wypiek, rosnący tylko na ubitych jajach, nie na proszku, bez mleka , bez tłuszczu. Oczekujesz od niego konkretnego wyglądu, smaku, konsystencji. Można przezyc przepis z proszkiem, ale jak już wchodzido tego olej, mleko, maslanka czy inne

  • Re: To nie jest biszkopt.

    Akurat w ciastach się upieram ? Nie chodzi o smak, tylko nazewnictwo. Biszkopt to biszkopt. Można przecież nazwać dane ciasto inaczej i po problemie. To trochę tak jak czytam komentarze na "mogę wypieki"-"a czy jak zastąpie dżem śliwkowy nutellą, zamiast rodzynek dodam suszone krewetki a bezę

  • Re: To nie jest biszkopt.

    w restauracji nie znoszę jak dostaje cos co powinno byc oryginalne, a jest marna namiastka czesto niejadalna. W domu też, ale u kogos w goscinie nie komentuję, gdy wyczuje sode w biszkopcie :)