Przepis na: Biszkopt

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki masła, szczypta soli, otarta skórka z cytryny

Przepis:

Biszkopt
Rozdziel białka od żółtek. Makę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 stC. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofukcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.

Biszkopt - Zdjęcia

Biszkopt - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Uratować biszkopt

    Pomóżcie, robię tort. Drugi w życiu. Za pierwszym razem spory problem sprawiło mi krojenie biszkoptu na warstwy. Kupiłam komplet 4 płytkich okrągłych foremek z myślą, że zrobię w nich 4 blaty biszkoptowe i ominę krojenie (Tak sugeruje producent). Taki skrót się nie sprawdzil: najpierw problem z

  • Re: Uratować biszkopt

    Nastepnym razem potrzebujesz odpinana blache, noz strunowy i przepis na ?biszkopt rzucany z 6 jaj?. Biszkopt to chyba najlatwiejsze ciasto wiec dasz rade. Ale patrzac na Twoj efekt koncowy to poszlo Ci calkiem niezle.

  • Re: Uratować biszkopt

    Moja mama piecze duży biszkopt w prodiżu, kroi długim nożem, do szynki się on nazywa. 40 lat i nie zrobiła nigdy odstępstwa od tej metody. Tylko jak piecze to nikomu nie wolno wejść do pokoju żeby biszkopt nie siadł.

  • Re: Uratować biszkopt

    Impreza dziecięca? Możesz z resztek biszkoptu zrobić cake pops.

  • Re: Uratować biszkopt

    Cienki biszkopt (2cm) piecze sie krocej niż podano przepisie na zwykła tortownicę .teraz wiem.

  • Re: Pytanie techniczne o biszkopt...

    chatgris01 napisała: > Nagrzewanie góra-dół do biszkoptu? Przecież nie wyrośnie jak należy. Tylko dół. Biszkopt zawsze piekę na termoobiegu.

  • Re: Pytanie techniczne o biszkopt...

    Przez 25 lat pieklam biszkopty z przepisu, który podałaś, i generalnie wychodziło ok, czasem opadały. Ale znalazłam inny i zachęcam do wypróbowania, bo prostszy, nie rozdziela się białek i żółtek. Poza tym warto przeczytać, bo fajnie dziewczyna tlumaczy technologię biszkoptu. Tak czy siak

  • Re: Pytanie techniczne o biszkopt...

    biszkopt z proszkiem do pieczenia i sodą, masakra

Zobacz inne przepisy