Przepis na: Ciasto czekoladowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 50 g mąki, 150 g cukru, 3 jaja, polewa:, 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady, śmietanka

Przepis:

Ciasto czekoladowe
Spód tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180C. Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem na biały krem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż się całkowicie rozpuści. Wsypać mąkę, zmiksować. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika, piec ok.15-18 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika - upieczone ciasto powinno być wilgotne w środku. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami śmietanki. Ciasto wyjąć z formy i posmarować ciepłą polewą. Ciasto rośnie nieduże, ale jest bardzo esencjonalne. Można przygotować równocześnie dwa takie ciasta. Posmarować wierzch jednego kwaśnym dżemem, przyłozyć drugie ciasto i całość polać masą czekoladową. Powstanie bardzo sycący i bogaty tort czekoladowy. Dobrze jest go podać z wytrawną bitą śmietaną. Na śniadanie doskonały do czarnej kawy.

Ciasto czekoladowe - Zdjęcia

Ciasto czekoladowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy