Przepis na: Ciastka owsiane
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 1,5 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 jajko, 4 łyżki rodzynek
Przepis:
Rozgrzać piekarnik do 180 stC, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem, aż cukier się rozpuści. Wymieszać płatki z mąką, proszkiem i solą. Wsypać do masy maślanej i zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Nakładać nieduże, płaskie ciastka na blachy. Zostawić miejsce między ciastkami, bo rozpłyną się na boki. Piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Ciastka są bardzo kruche, pokruszone mogą zastąpić słodkie chrupki do mleka lub jogurtu.