Przepis na: Kulki rybne po norwesku

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g filetu z białej ryby (dorsz
  • morszczuk
  • mintaj), 1/2 szklanki mleka, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, ok 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, gałka muszkatołowa, sól, cukier, masło do smażenia

Przepis:

Kulki rybne po norwesku
Zmiksować rybę w malakserze na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania. Przełożyć masę do miski, wsypać mąkę i przyprawy, zamieszać. Dodawać po trochu śmietanę, wbijając ją trzepaczką - rózgą w masę, tyle ile się wchłonie. Masa powinna stawać się lżejsza, bardziej puszysta. Schłodzić masę w lodówce przez 40 minut. Jeżeli jest gęsta i dadzą się formować placuszki - uformować i usmażyć na maśle z obu stron. Jeżeli jest rzadka, kłaść rybną masę łyżką na rozgrzane masło i smażyć z obu stron. Gęstość zależy od jakości ryby.