Przepis na: Pulpety rybno-ziemniaczane

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 300 g filetu z morskiej ryby, 200g ziemniaków, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka lub śmietanki, 1 jajko, sól, bułka tarta do panierowania

Przepis:

Pulpety rybno-ziemniaczane
przyprawy fakultatywne: koperek, pieprz, natka pietruszki, słodka papryka w proszku, tarta marchewka, seler naciowy pokrojony w kostkę i usmażony, zblanszowany i posiekany szpinak, małe kapary, pokrojona w kostkę i zeszklona cebulka, szczypiorek, łyżka chrzanu ze słoika, łyżka musztardy. Rybę ugotować, oczyścić z ości, rozdrobnić rękami. Ziemniaki ugotować i masłem i śmietanką (lub mlekiem) ugnieść puree. Wymieszać rybę z ziemniakami i jajkiem. Dodać wybrana przyprawę. Formować nieduże placuszki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać tartą bułkę, jeśli zbyt gęsta rozrzedzić kremówką. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Wierzch powinien być chrupiący, a środek kremowy.