Przepis na: Knedelki z sandacza

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g filetu z sandacza, 2 żółtka, 2 białka, 150 ml śmietanki kremówki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis:

Knedelki z sandacza
Dokładnie oczyszczoną rybę zmiksować w malakserze z żółtkami i przyprawami na gładką masę. Białka i kremówkę osobno ubić. By łatwo się ubiły, kremówka powinna być zimna, a białka w temperaturze pokojowej. Delikatnie wymieszać masę rybną z bitą śmietaną i pianą z białka. Próbkę masy ugotować, spróbować i skorygować przyprawy. Łyżką zanurzaną w ciepłej wodzie nabierać masę i przy pomocy drugiej łyżki formować łezki. Gotować w szerokim garnku z delikatnie wrzącą wodą. Można masę wyciskać przez szprycę lub kłaść, niczym kluski kładzione.