Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kluski z ciasta ptysiowego (parzone)
Sk³adniki( ):
- 100 g m±ki
- 80 g mas³a
- 3 jaja
- sól
- natka pietruszki
- ga³ka muszkato³owa
Przepis:
Zagotuj szklankê wody z mas³em i spor± szczypt± soli. Kiedy bêdzie wrza³a wsyp na raz ca³± m±kê. Zdejmij z ognia i mieszaj drewnian± ³y¿k±, a¿ powstanie g³adkie, spójne ciasto. Nastêpnie w³±cz gaz i na ma³ym ogniu dalej wyrabiaj ciasto (kontynuuj mieszanie), a¿ bêdzie odchodzi³o od ¶cianek garnka i zacznie b³yszczeæ. Odstaw na chwilê.
Do lekko przestudzonego wbij jajko. Mieszaj, a¿ jajko po³±czy siê z ciastem. Gdy jest spójne, wbij nastêpne jajko i gdy siê po³±cz±, kolejne. Pocz±tkowo wydaje siê, ¿e ciasto i jajko siê nie ³±cz±, ale po chwili intensywnego mieszania, masa staje siê g³adka. Gotowe ciasto mo¿na przechowywaæ w lodówce i gotowaæ kluski, tu¿ przed podaniem. Mo¿esz dodaæ do ciasta posiekan± natkê pietruszki, lub szczyptê ga³ki muszkato³owej.
W dwóch ³y¿kach formuj z ciasta ³ezki i k³ad¼ na delikatnie posolon±, pyrkaj±c± wodê. Gotuj, a¿ wyp³yn± na powierzchniê i dalej dwie minuty, pod przykryciem, odced¼. Podawaj jako dodatek do zup, z miêsem duszonym w sosie (np. cielêcin± w ¶mietanie) lub na s³odko.
Z powy¿szego ciasta mo¿na równie¿ upiec chrupi±ce ptysie. Na blachê wy³o¿on± pergaminem nak³adaj ³y¿k± balaski wielko¶ci wisienki. Posmaruj je roztrzepanym z wod± jajkiem. Zostaw miejsce miêdzy nimi, bo urosn±. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-20 minut, zmniejsz ogieñ i piecz jeszcze 20 minut w 150 C. Zostaw w piekarniku do ostygniêcia.
Do lekko przestudzonego wbij jajko. Mieszaj, a¿ jajko po³±czy siê z ciastem. Gdy jest spójne, wbij nastêpne jajko i gdy siê po³±cz±, kolejne. Pocz±tkowo wydaje siê, ¿e ciasto i jajko siê nie ³±cz±, ale po chwili intensywnego mieszania, masa staje siê g³adka. Gotowe ciasto mo¿na przechowywaæ w lodówce i gotowaæ kluski, tu¿ przed podaniem. Mo¿esz dodaæ do ciasta posiekan± natkê pietruszki, lub szczyptê ga³ki muszkato³owej.
W dwóch ³y¿kach formuj z ciasta ³ezki i k³ad¼ na delikatnie posolon±, pyrkaj±c± wodê. Gotuj, a¿ wyp³yn± na powierzchniê i dalej dwie minuty, pod przykryciem, odced¼. Podawaj jako dodatek do zup, z miêsem duszonym w sosie (np. cielêcin± w ¶mietanie) lub na s³odko.
Z powy¿szego ciasta mo¿na równie¿ upiec chrupi±ce ptysie. Na blachê wy³o¿on± pergaminem nak³adaj ³y¿k± balaski wielko¶ci wisienki. Posmaruj je roztrzepanym z wod± jajkiem. Zostaw miejsce miêdzy nimi, bo urosn±. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-20 minut, zmniejsz ogieñ i piecz jeszcze 20 minut w 150 C. Zostaw w piekarniku do ostygniêcia.