Przepis na: Kluski z ciasta ptysiowego (parzone)
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 100 g mąki
- 80 g masła
- 3 jaja
- sól
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
Przepis:
Zagotuj szklankę wody z masłem i sporą szczyptą soli. Kiedy będzie wrzała wsyp na raz całą mąkę. Zdejmij z ognia i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, spójne ciasto. Następnie włącz gaz i na małym ogniu dalej wyrabiaj ciasto (kontynuuj mieszanie), aż będzie odchodziło od ścianek garnka i zacznie błyszczeć. Odstaw na chwilę.
Do lekko przestudzonego wbij jajko. Mieszaj, aż jajko połączy się z ciastem. Gdy jest spójne, wbij następne jajko i gdy się połączą, kolejne. Początkowo wydaje się, że ciasto i jajko się nie łączą, ale po chwili intensywnego mieszania, masa staje się gładka. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce i gotować kluski, tuż przed podaniem. Możesz dodać do ciasta posiekaną natkę pietruszki, lub szczyptę gałki muszkatołowej.
W dwóch łyżkach formuj z ciasta łezki i kładź na delikatnie posoloną, pyrkającą wodę. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i dalej dwie minuty, pod przykryciem, odcedź. Podawaj jako dodatek do zup, z mięsem duszonym w sosie (np. cielęciną w śmietanie) lub na słodko.
Z powyższego ciasta można również upiec chrupiące ptysie. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładaj łyżką balaski wielkości wisienki. Posmaruj je roztrzepanym z wodą jajkiem. Zostaw miejsce między nimi, bo urosną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-20 minut, zmniejsz ogień i piecz jeszcze 20 minut w 150 C. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia.