Przepis na: Kluski z kaszy manny

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 4 łyżki kaszy manny (45 g)
  • 2 łyżki masła (25 g)
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól

Przepis:

Kluski z kaszy manny
Oddziel żółtka od białek. Mikserem ubij z białek pianę, dodaj szczyptę soli, odstaw. Osobno zmiksuj masło, żółtka i kaszę. Do kaszowej masy dodaj połowę piany i wymieszaj łyżką, by stała się rzadsza. Dodaj mąkę i stopniowo, delikatnie resztę piany.
Zrób próbę gęstości ciasta - do pyrkającego delikatnie osolonego wrzątku, zsuń z łyżki kilka niedużych, okrągłych balasków ciasta. Jeżeli się rozpływają na placuszek, znaczy, że trzeba dodać trochę mąki. Po położeniu na wrzątek kluski powinny trzymać kształt i lekko rosnąć.
Gotuj pod przykryciem zamieszaj. Po kilku minutach odcedź. Podawaj jako dodatek do rosołu, z sosem, lub na słodko.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A inne zupowe regionalizmy?

    krojone kluski z kaszy manny zarabiste sa zamiast makaronu robi sie kasze manne na gesto wylewa i talerz i jak wystygnie to kroi w kostke -- Sąsiadowi zakatarzonym nosorożcem

  • Re: A może wątek kulinarny VI

    KLUSKI Z KASZY MANNY Mannę z odrobiną masła zrumienić wciąż mieszając na ogniu. Zdjąć z blachy, ostudzić, wbić żółtko i jedno jajko, pianę z dwóch białek i gotować 3 minuty. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    KLUSKI Z KASZY MANNY Mannę z odrobiną masła zrumienić wciąż mieszając na ogniu. Zdjąć z blachy, ostudzić, wbić żółtko i jedno jajko, pianę z dwóch białek i gotować 3 minuty. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    KLUSKI Z KASZY MANNY Mannę z odrobiną masła zrumienić wciąż mieszając na ogniu. Zdjąć z blachy, ostudzić, wbić żółtko i jedno jajko, pianę z dwóch białek i gotować 3 minuty. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: A może wątek kulinarny VIII

    smaku kostkę bulionową, przyprawę i pieprz. Gotujemy jeszcze przez jakieś 20 minut. Podajemy z makaronem lub lanymi kluskami (mogą też być kluski z kaszy manny). Zupę możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: A może wątek kulinarny VII

    smaku kostkę bulionową, przyprawę i pieprz. Gotujemy jeszcze przez jakieś 20 minut. Podajemy z makaronem lub lanymi kluskami (mogą też być kluski z kaszy manny). Zupę możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    smaku kostkę bulionową, przyprawę i pieprz. Gotujemy jeszcze przez jakieś 20 minut. Podajemy z makaronem lub lanymi kluskami (mogą też być kluski z kaszy manny). Zupę możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    smaku kostkę bulionową, przyprawę i pieprz. Gotujemy jeszcze przez jakieś 20 minut. Podajemy z makaronem lub lanymi kluskami (mogą też być kluski z kaszy manny). Zupę możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC