Przepis na: Spatzle

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 300 g mąki
  • 3 jaja
  • sól

Przepis:

Spatzle
W mikserze jajka wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj 150 ml letniej wody i mocno miksuj przez dłuższy czas. Na cieście powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki powietrza.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Deskę do krojenia zanurz we wrzątku, rozsmaruj na niej cienką warstwę płynnego ciasta. Zgarniaj nożem do wody wąskie, bardzo długie kluski. Nóż zanurzaj w gorącej wodzie, był kluski łatwiej spadały.
Gotuj kluski kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedź, ewentualnie przelej zimną wodą. Podawaj z roztopionym masłem, podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą.
Spatzle są bardzo popularne w Niemczech i Austrii, ich włoską odmianę można spróbować z południowym Tyrolu, a węgierska odmiana nosi nazwę galuszki. W tych wszystkich krajach można kupić maszynkę do formowania klusek, przypomina tarkę do jarzyn z pojemnikiem. Warto bo z maszynki momentalnie przygotowuje się spatzle w formie miniaturowych kuleczek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Górą jednak modra kapusta

    PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO SPATZLE 500 g Mąka 4 Jaja 1 łyżeczka Sól 250 ml Woda Wymieszaj wszystkie składniki w misce drewnianą łyżką, aż ciasto lekko się wybąbelkuje. Gotowe ciasto wciera się teraz w lekko płynącą osoloną wodę za pomocą sita spaetzle. Spaetzle są gotowe, gdy unoszą się

  • Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844

    PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO SPATZLE 500 g Mąka 4 Jaja 1 łyżeczka Sól 250 ml Woda Wymieszaj wszystkie składniki w misce drewnianą łyżką, aż ciasto lekko się wybąbelkuje. Gotowe ciasto wciera się teraz w lekko płynącą osoloną wodę za pomocą sita spaetzle. Spaetzle są gotowe, gdy unoszą się

  • Re: Zagadka wigilijna

    fota pogladowa, chodzi o spatzle a nie o kopytka ? -- https://www.gify.net/cat-koty-209.htm https://www.gify.net/data/media/209/kot-i-kicia-ruchomy-obrazek-0338.gif

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich

  • Re: Dowcipy z zajączkiem w tle

    na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich

  • Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC

    na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV

    na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich

  • Re: Wielkanocne zwyczaje

    na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich

Zobacz inne przepisy