Zobacz inne przepisy
Przepis na: Spatzle
Składniki( ):
- 300 g mąki
- 3 jaja
- sól
Przepis:
W szerokim garnku zagotuj wodę. Deskę do krojenia zanurz we wrzątku, rozsmaruj na niej cienką warstwę płynnego ciasta. Zgarniaj nożem do wody wąskie, bardzo długie kluski. Nóż zanurzaj w gorącej wodzie, był kluski łatwiej spadały.
Gotuj kluski kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedź, ewentualnie przelej zimną wodą. Podawaj z roztopionym masłem, podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą.
Spatzle są bardzo popularne w Niemczech i Austrii, ich włoską odmianę można spróbować z południowym Tyrolu, a węgierska odmiana nosi nazwę galuszki. W tych wszystkich krajach można kupić maszynkę do formowania klusek, przypomina tarkę do jarzyn z pojemnikiem. Warto bo z maszynki momentalnie przygotowuje się spatzle w formie miniaturowych kuleczek.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Górą jednak modra kapusta
PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO SPATZLE 500 g Mąka 4 Jaja 1 łyżeczka Sól 250 ml Woda Wymieszaj wszystkie składniki w misce drewnianą łyżką, aż ciasto lekko się wybąbelkuje. Gotowe ciasto wciera się teraz w lekko płynącą osoloną wodę za pomocą sita spaetzle. Spaetzle są gotowe, gdy unoszą się
-
Re: Przeczytane o jedzeniu na Górnym Śląsku 1844
PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO SPATZLE 500 g Mąka 4 Jaja 1 łyżeczka Sól 250 ml Woda Wymieszaj wszystkie składniki w misce drewnianą łyżką, aż ciasto lekko się wybąbelkuje. Gotowe ciasto wciera się teraz w lekko płynącą osoloną wodę za pomocą sita spaetzle. Spaetzle są gotowe, gdy unoszą się
-
Re: Zagadka wigilijna
fota pogladowa, chodzi o spatzle a nie o kopytka ? -- https://www.gify.net/cat-koty-209.htm https://www.gify.net/data/media/209/kot-i-kicia-ruchomy-obrazek-0338.gif
-
Re: A może wątek kulinarny XV
na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich
-
Re: Dowcipy z zajączkiem w tle
na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich
-
Re: WĄTKI DOTYCZĄCE KUCHNI I PRZEPISÓW KULINARNYC
na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV
na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich
-
Re: Wielkanocne zwyczaje
na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, oraz dusimy pod przykryciem około 10 minut. U mnie musiałem 3 razy smażyć, za trzecim razem ostatnie kawałki schabu przykryłem pokrojoną cebulą i razem dusiłem kilkanaście minut. W między czasie gotujemy kluski spatzle. Po usmażeniu wszystkich