Zobacz inne przepisy
Przepis na: Spatzle
Składniki( ):
- 300 g mąki
- 3 jaja
- sól
Przepis:

W szerokim garnku zagotuj wodę. Deskę do krojenia zanurz we wrzątku, rozsmaruj na niej cienką warstwę płynnego ciasta. Zgarniaj nożem do wody wąskie, bardzo długie kluski. Nóż zanurzaj w gorącej wodzie, był kluski łatwiej spadały.
Gotuj kluski kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedź, ewentualnie przelej zimną wodą. Podawaj z roztopionym masłem, podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą.
Spatzle są bardzo popularne w Niemczech i Austrii, ich włoską odmianę można spróbować z południowym Tyrolu, a węgierska odmiana nosi nazwę galuszki. W tych wszystkich krajach można kupić maszynkę do formowania klusek, przypomina tarkę do jarzyn z pojemnikiem. Warto bo z maszynki momentalnie przygotowuje się spatzle w formie miniaturowych kuleczek.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Zagadka wigilijna
fota pogladowa, chodzi o spatzle a nie o kopytka ? -- https://www.gify.net/cat-koty-209.htm https://www.gify.net/data/media/209/kot-i-kicia-ruchomy-obrazek-0338.gif
-
spatzle
koniecznie poprosimy przepis na spatzle
-
Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;)
ja ostatnio mam fazę na mąkę pełnoziarnistą (firmy makaroniarskiej z Lublina). Czy spatzle z takiej mąki te żsię udadzą? A jeśli nie mam takiego urządzenia, czy mogę ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej?
-
Re: A inne zupowe regionalizmy?
memphis90 napisała: > Spatzle to są bardziej jak kluski kladzione, czyli grudę ciasta kładzie się na > deseczce i nożem scina podłużne kluseczki wprost do wrzątku. Albo przeciska przez specjalne sito, albo trze na tarce warzywnej, jak robiła moja mama. Wszystko zależy od tego jak
-
Re: Kluseczki spatzle
Znalazlam jeszcze angolojezyczna historyjke zdjeciowa o "produkcji" szpecli: viewfromthekitchen.blogspot.com/2007/11/spatzle.html
-
Re: A inne zupowe regionalizmy?
Spatzle to są bardziej jak kluski kladzione, czyli grudę ciasta kładzie się na deseczce i nożem scina podłużne kluseczki wprost do wrzątku. Takie kluski pasują np do kaczki, gulaszu, zrazow. Kluski lane są z rzadkiego ciasta konsystencji smietany, które wlewa się do zupy w trakcie gotowania
-
Spatzle, domowy przepis poszukiwany, Fetti? :)
Zachcialo sie moim chlopakom gulaszu :) robi sie wlasnie z indyczego uda, mam tez kapuste czerwona w zamrazarce. Normalnie bym zrobila kluski 'na gaciach' :) ale mi sie nie chce. Ostatnio MD przypomnial sobie o jakis takich lanych kluskach, ktore ciotka kiedys robila i mu smakowaly, spatzle jak nic
-
Re: Wątek light - co tam na obiadek macie?
z cyklu "bardziej kalorycznie się już nie da" mam spatzle ze szpinakiem i serem pleśniowym, witaj pms-ie ;)