Przepis na: Spatzle

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 300 g mąki
  • 3 jaja
  • sól

Przepis:

Spatzle
W mikserze jajka wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj 150 ml letniej wody i mocno miksuj przez dłuższy czas. Na cieście powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki powietrza.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Deskę do krojenia zanurz we wrzątku, rozsmaruj na niej cienką warstwę płynnego ciasta. Zgarniaj nożem do wody wąskie, bardzo długie kluski. Nóż zanurzaj w gorącej wodzie, był kluski łatwiej spadały.
Gotuj kluski kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedź, ewentualnie przelej zimną wodą. Podawaj z roztopionym masłem, podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą.
Spatzle są bardzo popularne w Niemczech i Austrii, ich włoską odmianę można spróbować z południowym Tyrolu, a węgierska odmiana nosi nazwę galuszki. W tych wszystkich krajach można kupić maszynkę do formowania klusek, przypomina tarkę do jarzyn z pojemnikiem. Warto bo z maszynki momentalnie przygotowuje się spatzle w formie miniaturowych kuleczek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Zagadka wigilijna

    fota pogladowa, chodzi o spatzle a nie o kopytka ? -- https://www.gify.net/cat-koty-209.htm https://www.gify.net/data/media/209/kot-i-kicia-ruchomy-obrazek-0338.gif

  • spatzle

    koniecznie poprosimy przepis na spatzle

  • Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;)

    ja ostatnio mam fazę na mąkę pełnoziarnistą (firmy makaroniarskiej z Lublina). Czy spatzle z takiej mąki te żsię udadzą? A jeśli nie mam takiego urządzenia, czy mogę ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej?

  • Re: A inne zupowe regionalizmy?

    memphis90 napisała: > Spatzle to są bardziej jak kluski kladzione, czyli grudę ciasta kładzie się na > deseczce i nożem scina podłużne kluseczki wprost do wrzątku. Albo przeciska przez specjalne sito, albo trze na tarce warzywnej, jak robiła moja mama. Wszystko zależy od tego jak

  • Re: Kluseczki spatzle

    Znalazlam jeszcze angolojezyczna historyjke zdjeciowa o "produkcji" szpecli: viewfromthekitchen.blogspot.com/2007/11/spatzle.html

  • Re: A inne zupowe regionalizmy?

    Spatzle to są bardziej jak kluski kladzione, czyli grudę ciasta kładzie się na deseczce i nożem scina podłużne kluseczki wprost do wrzątku. Takie kluski pasują np do kaczki, gulaszu, zrazow. Kluski lane są z rzadkiego ciasta konsystencji smietany, które wlewa się do zupy w trakcie gotowania

  • Spatzle, domowy przepis poszukiwany, Fetti? :)

    Zachcialo sie moim chlopakom gulaszu :) robi sie wlasnie z indyczego uda, mam tez kapuste czerwona w zamrazarce. Normalnie bym zrobila kluski 'na gaciach' :) ale mi sie nie chce. Ostatnio MD przypomnial sobie o jakis takich lanych kluskach, ktore ciotka kiedys robila i mu smakowaly, spatzle jak nic

  • Re: Wątek light - co tam na obiadek macie?

    z cyklu "bardziej kalorycznie się już nie da" mam spatzle ze szpinakiem i serem pleśniowym, witaj pms-ie ;)