Przepis na: Zupa migda³owa

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( ):

  • 200 g migda³ów bez skórki, 1 litr mleka, cukier do smaku, 1 szklanka ugotowanego ry¿u, rodzynki

Przepis:

Zupa migda³owa
Migda³y zmiksuj z malakserze ze szklank± mleka, a nastêpnie dok³adnie odced¼. P³yn zachowaj.
Odcedzone ziarno ponownie wrzuæ do malaksera i miksuj z kolejn± szklank± mleka. Migda³ow± mieszankê po³±cz z poprzednio uzyskanym p³ynem oraz reszt± mleka i zagotuj razem. Dok³adnie odced¼.
Migda³owe mleko pos³ód¼ do smaku, dodaj ry¿ i rodzynki, podgrzej. Podawaj na ciep³o. Pozosta³e po odcedzeniu okruszki migda³ów mo¿na wykorzystaæ do masy makowej.

Zupa migda³owa - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • zupa migda³owa

    Czy macie jakie¶ do¶wiadczenia z przepisami na tak± zupê? S± takie z m±ki migda³owej i dodatku mleka migda³owego albo z migda³ów. Wymy¶li³am sobie tak± zupê na tegoroczne ¶wiêta, ale poniewa¿ nie mam zbyt du¿ej wyobra¼ni kulinarnej to chcia³am siê poradziæ.

  • Re: Zupa wigilijna, och zupa...

    Zupa migda³owa.

  • Re: ¦wiêta, ¦wiêta i po Wigilii

    Ob¿ar³am siê strasznie, nie znoszê gotowaæ, ale jak ju¿ to zrobiê, to mi wszystko smakuje bardzo. No i te trzy rodzaje ciast, niby nie du¿o, bo pierogów, barszczu, uszek, ¿uru wigilijnego, zupy migda³owej, karpia, moczki ani kutii nie by³o, ale to co by³o, wystarczy³o. A teraz zaczê³am robiæ

  • Re: A wegañskie wesele?

    mam star± sprzed ponad 150 lat polsk± ksi±¿kê kucharsk±. ksi±¿ka ta wymienia potrawy na wigiliê. s± to - zupa migda³owa - barszcz z uszkami albo zupa rybna - szczupak na szaro - okónie posypane jajkami, oblane mas³em - pisownia oryginalna - karp na zimno - pasztet z chucherek - liny w galarecie

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA MIGDA£OWA NA WODZIE Na 2 litry wody wzi±æ 40 deka s³odkich i 12 gorzkich migda³ów, sparzyæ je, obraæ z ³upin, usiekaæ drobno, umieæ w donicy na mia³k± masê, roz­prowadziæ dwoma litram i gotuj±cej wody, wymieszaæ dobrze, przecedziæ przez gêste sitko

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA MIGDA£OWA Z PIANK¡ Wzi±æ 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotowaæ. Sparzyæ 30 deka s³od­kich i parê gorzkich migda³ów, obraæ z ³upin, usiekaæ, umleæ na mia³ko w donicy, rozprowadziæ zagotowanem mlekiem, w rzu­ciæ trochê rodzenków bez pestek

  • Re: A mo¿e w±tek kulinarny XII

    ZUPA MIGDA£OWA NA WODZIE Na 2 litry wody wzi±æ 40 deka s³odkich i 12 gorzkich migda³ów, sparzyæ je, obraæ z ³upin, usiekaæ drobno, umieæ w donicy na mia³k± masê, roz­prowadziæ dwoma litram i gotuj±cej wody, wymieszaæ dobrze, przecedziæ przez gêste sitko

  • Re: A mo¿e w±tek kulinarny XII

    ZUPA MIGDA£OWA Z PIANK¡ Wzi±æ 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotowaæ. Sparzyæ 30 deka s³od­kich i parê gorzkich migda³ów, obraæ z ³upin, usiekaæ, umleæ na mia³ko w donicy, rozprowadziæ zagotowanem mlekiem, w rzu­ciæ trochê rodzenków bez pestek

Zobacz inne przepisy