Przepis na: Zupa migdałowa

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 200 g migdałów bez skórki, 1 litr mleka, cukier do smaku, 1 szklanka ugotowanego ryżu, rodzynki

Przepis:

Zupa migdałowa
Migdały zmiksuj z malakserze ze szklanką mleka, a następnie dokładnie odcedź. Płyn zachowaj.
Odcedzone ziarno ponownie wrzuć do malaksera i miksuj z kolejną szklanką mleka. Migdałową mieszankę połącz z poprzednio uzyskanym płynem oraz resztą mleka i zagotuj razem. Dokładnie odcedź.
Migdałowe mleko posłódź do smaku, dodaj ryż i rodzynki, podgrzej. Podawaj na ciepło. Pozostałe po odcedzeniu okruszki migdałów można wykorzystać do masy makowej.

Zupa migdałowa - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • zupa migdałowa

    Czy macie jakieś doświadczenia z przepisami na taką zupę? Są takie z mąki migdałowej i dodatku mleka migdałowego albo z migdałów. Wymyśliłam sobie taką zupę na tegoroczne święta, ale ponieważ nie mam zbyt dużej wyobraźni kulinarnej to chciałam się poradzić.

  • Re: Zupa wigilijna, och zupa...

    Zupa migdałowa.

  • Re: A wegańskie wesele?

    mam starą sprzed ponad 150 lat polską książkę kucharską. książka ta wymienia potrawy na wigilię. są to - zupa migdałowa - barszcz z uszkami albo zupa rybna - szczupak na szaro - okónie posypane jajkami, oblane masłem - pisownia oryginalna - karp na zimno - pasztet z chucherek - liny w galarecie

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA MIGDAŁOWA NA WODZIE Na 2 litry wody wziąć 40 deka słodkich i 12 gorzkich migdałów, sparzyć je, obrać z łupin, usiekać drobno, umieć w donicy na miałką masę, roz­prowadzić dwoma litram i gotującej wody, wymieszać dobrze, przecedzić przez gęste sitko

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA MIGDAŁOWA Z PIANKĄ Wziąć 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotować. Sparzyć 30 deka słod­kich i parę gorzkich migdałów, obrać z łupin, usiekać, umleć na miałko w donicy, rozprowadzić zagotowanem mlekiem, w rzu­cić trochę rodzenków bez pestek

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    ZUPA MIGDAŁOWA Z PIANKĄ Wziąć 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotować. Sparzyć 30 deka słod­kich i parę gorzkich migdałów, obrać z łupin, usiekać, umleć na miałko w donicy, rozprowadzić zagotowanem mlekiem, w rzu­cić trochę rodzenków bez pestek

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    ZUPA MIGDAŁOWA NA WODZIE Na 2 litry wody wziąć 40 deka słodkich i 12 gorzkich migdałów, sparzyć je, obrać z łupin, usiekać drobno, umieć w donicy na miałką masę, roz­prowadzić dwoma litram i gotującej wody, wymieszać dobrze, przecedzić przez gęste sitko

  • Re: A u kogo na Wigilię je się żurek na grzybach?

    rodzinie męża natomiast, jeszcze gdy żyła jego babcia pochodząca z Kresów, pierwszy raz jadłam zupę migdałową - dobra była.

Zobacz inne przepisy