Zobacz inne przepisy
Przepis na: Fasola z miodem i cytryną
Składniki( ):
- 2 szklanki fasoli jaś, 1 szklanka miodu, 2 cytryny, sól, cukier
Przepis:
Fasolę namocz na noc, odlej, opłucz. Warto kilkakrotnie zmieniać wodę, bo wypłukuje ona częściowo składniki utrudniające trawienie fasoli. Fasolę zalej zimną wodą, posłódź i gotuj powoli.
Kiedy fasola jest prawie miękka obficie posól wodę. Ugotuj ziarna do miękkości, ostudź, a następnie odcedź.
Miód, najlepiej gryczany, podgrzej. Płynny dopraw sokiem z cytryny. Sos powinien być intensywnie słodko- kwaśny. Ciepłym sosem polej podgrzaną fasolę
Kiedy fasola jest prawie miękka obficie posól wodę. Ugotuj ziarna do miękkości, ostudź, a następnie odcedź.
Miód, najlepiej gryczany, podgrzej. Płynny dopraw sokiem z cytryny. Sos powinien być intensywnie słodko- kwaśny. Ciepłym sosem polej podgrzaną fasolę