Zobacz inne przepisy
Przepis na: Racuchy drożdżowe
Składniki( ):
- 500 g mąki, 50 g drożdży, 2 jajka, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, sól, olej do smażenia
Przepis:

Gdy drożdże wyrosną, wlej do miski z mąką resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wciągają tłuszcz, gdy jest za gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Opcja dla dorosłych: do ciasta można dodać namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i smażyć racuchy grzybowe wytrawne.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: racuchy drożdżowe
Ja polecam ten, zawsze wychodzi :) www.chlebyrolfa.pl/racuchy/
-
Re: Racuchy drożdżowe bez oleju
Można smażyć bez oleju, ale taki prawdziwy smak racuchów to właśnie ten olej. Ja próbowałem bez oleju, ale to nie to samo...
-
Re: Dla kogo są hotele w Polsce?
śniadaniowym racuchy drożdżowe - twarde jak skała, niemożliwe nawet do pokrojenia. Oczywiście jest mnóstwo znakomitych hoteli w Polsce, w których można naprawdę miło spędzić czas i smacznie zjeść, ale jeśli ktoś napotka na więcej niefajnych miejsc, to cóż dziwnego, że hotele źle mu się kojarzą?
-
Re: Wigilia - co podajecie dzieciom, które nie tk
Paszteciki do barszczu (zwykle bez barszczu), paluszki rybne, racuchy drożdżowe, pierogi ruskie, kluski z makiem (rok temu, wcześniej same kluski), struclę makową i pierniczki.
-
Re: Karp na Wigilię
aaa-aaa-pl napisał: > Może i spagetti się przyjmie( albo racuchy)? Racuchy drożdżowe smaży prawie stuletnia babcia mojego męża mieszkająca pod Bialymstokiem. Twierdzi, że jej matka i babcia takie smażyły.
-
Re: Dziecięce menu wigilijne
Ja robię racuchy drożdżowe na słodko, dzieci bardzo lubią
-
racuchy drożdżowe
a ja znowu o drożdżach:) Czasem rano w sobotę mamy ochotę na różnego rodzaju naleśniki, placki, itp. łatwe. Ale jak zrobić racuchy drożdżowe na śniadanie, tak, żeby nie trzeba było czekać na wyrośnięcie? Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i po wyrośnięciu przechować je w lodówce przez całą
-
Re: Pączki, faworki i inne pierdołki
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI Mąka pszenna, 40 dag jajka, 4 mleko, 1 cała i 3/4szklanki olej, 2 łyżki drożdże, 5 dag banany, 5-8 sztuk cukier, 6 łyżeczek cukier puder Drożdże pokruszyć,dodać do nich 3 łyżeczki cukru,rozprowadzić razem z cukrem,dodać mąkę, mleko