Przepis na: Racuchy drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g mąki, 50 g drożdży, 2 jajka, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, sól, olej do smażenia

Przepis:

Racuchy drożdżowe
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, wlej do miski z mąką resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wciągają tłuszcz, gdy jest za gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Opcja dla dorosłych: do ciasta można dodać namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i smażyć racuchy grzybowe wytrawne.

Racuchy drożdżowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Czego potraficie zjeść nieopisane ilości?

    Donuty z cukrem i cynamonem Racuchy drożdżowe Ciasta drożdżowe Słodycze Truskawki Maliny Lody -- W weekendy ematka staje się matką.

  • Cześć piękne ?Która się cieszy na upały

    Witam piękne panie, jak minął piątek???Ja robiłam dzisiaj racuchy drożdżowe,naleśniki i zwykłe placki na jogurcie owocowym dla starszej pani którą się opiekuję i pomagam, a która się cieszy tak jak ja na nadchodzące upały ?teraz jem kolację i idę na jogging, pozdrawiam Was serdecznie i życzę

  • Re: Smaki dzieciństwa

    Racuchy drożdżowe ze stołówki szkolnej, rydze opiekane na płycie kuchni węglowej u mojej babci, ziemniaki pieczone w piecu tej kuchni -- Gorsze rzeczy mogą się człowiekowi przydarzyć niż bycie popierdolonym. Da się z tym żyć. by magdallenac

  • Re: Kulinarnie. Co Wasze Babcie dobrego gotowały?

    Nie mam wspomnień kulinarnych z żadną z babć, chociaż obie zmarły gdy ja byłam w okolicach 40-tki. Jedna chorowała odkąd pamiętam i była niesamodzielna, z drugą nie utrzymywaliśmy żadnych kontaktów. Jedyna potrawa, jaką kojarzę z babcią (tą od braku kontaktów), są racuchy drożdżowe, lekkie jak

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    RACUCHY DROŻDŻOWE 0,7 kg mąki, 30 g świeżych drożdży, 2 jajka, ? szklanki mleka, łyżeczka soli, połowa opakowania cukru wanilinowego, cukier puder do posypania, olej do smażenia. Drożdże rozmieszałam z ciepłym mlekiem w kubku. Kubek wstawiłam do garnuszka z

  • Re: A może wątek kulinarny XVII

    RACUCHY DROŻDŻOWE 0,7 kg mąki, 30 g świeżych drożdży, 2 jajka, ? szklanki mleka, łyżeczka soli, połowa opakowania cukru wanilinowego, cukier puder do posypania, olej do smażenia. Drożdże rozmieszałam z ciepłym mlekiem w kubku. Kubek wstawiłam do garnuszka z

  • Re: racuchy drożdżowe

    Ja polecam ten, zawsze wychodzi :) www.chlebyrolfa.pl/racuchy/

  • Re: Racuchy drożdżowe bez oleju

    Można smażyć bez oleju, ale taki prawdziwy smak racuchów to właśnie ten olej. Ja próbowałem bez oleju, ale to nie to samo...

Zobacz inne przepisy