Przepis na: Racuchy drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g mąki, 50 g drożdży, 2 jajka, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, sól, olej do smażenia

Przepis:

Racuchy drożdżowe
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, wlej do miski z mąką resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wciągają tłuszcz, gdy jest za gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Opcja dla dorosłych: do ciasta można dodać namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i smażyć racuchy grzybowe wytrawne.

Racuchy drożdżowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: budżet, zakupy, jadłospis

    kaszubska napisała ze nie serwuje naleśników również na inne posiłki.Kolejny raz mówię ze odczytuje jej post jako rygor bo posiłek musi być taki a nie inny. Jedzenie to dla mnie roZne potrawy, nie zawsze musza być wybitnie zdrowe.I nie smażę racuchów czy naleśników na oleju,racuchy drożdżowe owszem

  • racuchy drożdżowe

    a ja znowu o drożdżach:) Czasem rano w sobotę mamy ochotę na różnego rodzaju naleśniki, placki, itp. łatwe. Ale jak zrobić racuchy drożdżowe na śniadanie, tak, żeby nie trzeba było czekać na wyrośnięcie? Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i po wyrośnięciu przechować je w lodówce przez całą

  • jak robicei racuchy drożdżowe??

    Byłam ostatnio z dzieckiem w hotelu w Rymanowie i jadłam na śniadanie racuchy drożdzowe lekkie niczym piórko, nienasiąknięte tłuszczem, marzenie. Ponieważ moje dziecko lubi racuchy ubolewam że nie potrafię takich zrobić. Podzielcie się swymi patentami na dobre racuchy, drożdźowe;)

  • Re: racuchy drożdżowe

    joxanno, drożdże pracują również w temperaturze lodowkowej, ale znacznie wolniej, wlaśnie przez noc. Czasami robię w ten sposób bułeczki na śniadanie, wyjmuję po wstaniu zostawiając je np. na blacie i daję im ok. 20 minut odpoczynku (akurat prysznic i ubranie sie) zanim włożę do piekarnika

  • Re: racuchy drożdżowe

    Robisz ciasto, stawiasz w cieple, żeby drożdże "ruszyly" (kilka minut, do pół godziny). Potem calosc nakryc folia i do lodowki. Pomimo, że to początkowo dziwnie brzmi ciasto wyrasta cudownie. -- kuchnia-pelna-cud

  • Re: racuchy drożdżowe

    To znaczy że mają ROSNĄĆ w lodówce? Dopytuję, bo u mnie w mieszkaniu ogólnie jest chłodno i np teraz jak robię ciasto drożdżowe, to na rośnięcie muszę je wstawić do pierkanika (na 40-50 stopni), bo inaczej nie wyrasta wcale. A mimo wszystko jest u mnie jednak cieplej, niż w lodówce:)

  • Re: racuchy drożdżowe

    zaciekawiłyście mnie - bo nigdy nie udało mi się zrobić drugiej dobrej pizzy z resztki ciasta (twardniały brzegi w lodówce). Czy na cały proces rośnięcia wkładasz do lodówki? czy dopiero po wyrośnięciu? co z taką wspomnianą resztą ciasta pizzowego zrobić by sie nadało ponowny raz?

  • Re: racuchy drożdżowe

    Myślę że nie PO wyrośnięciu ale do lodówki do wyrośnięcia wstawić możesz. jabłka przechowuj osobno, wymieszaj przed smażeniem.

Zobacz inne przepisy