Zobacz inne przepisy
Przepis na: Racuchy drożdżowe
Składniki( ):
- 500 g mąki, 50 g drożdży, 2 jajka, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, sól, olej do smażenia
Przepis:
Gdy drożdże wyrosną, wlej do miski z mąką resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wciągają tłuszcz, gdy jest za gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Opcja dla dorosłych: do ciasta można dodać namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i smażyć racuchy grzybowe wytrawne.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Czego potraficie zjeść nieopisane ilości?
Donuty z cukrem i cynamonem Racuchy drożdżowe Ciasta drożdżowe Słodycze Truskawki Maliny Lody -- W weekendy ematka staje się matką.
-
Re: Smaki dzieciństwa
Racuchy drożdżowe ze stołówki szkolnej, rydze opiekane na płycie kuchni węglowej u mojej babci, ziemniaki pieczone w piecu tej kuchni -- Gorsze rzeczy mogą się człowiekowi przydarzyć niż bycie popierdolonym. Da się z tym żyć. by magdallenac
-
Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?
RACUCHY DROŻDŻOWE 0,7 kg mąki, 30 g świeżych drożdży, 2 jajka, ? szklanki mleka, łyżeczka soli, połowa opakowania cukru wanilinowego, cukier puder do posypania, olej do smażenia. Drożdże rozmieszałam z ciepłym mlekiem w kubku. Kubek wstawiłam do garnuszka z
-
Re: A może wątek kulinarny XVII
RACUCHY DROŻDŻOWE 0,7 kg mąki, 30 g świeżych drożdży, 2 jajka, ? szklanki mleka, łyżeczka soli, połowa opakowania cukru wanilinowego, cukier puder do posypania, olej do smażenia. Drożdże rozmieszałam z ciepłym mlekiem w kubku. Kubek wstawiłam do garnuszka z
-
Re: Kulinarnie. Co Wasze Babcie dobrego gotowały?
Nie mam wspomnień kulinarnych z żadną z babć, chociaż obie zmarły gdy ja byłam w okolicach 40-tki. Jedna chorowała odkąd pamiętam i była niesamodzielna, z drugą nie utrzymywaliśmy żadnych kontaktów. Jedyna potrawa, jaką kojarzę z babcią (tą od braku kontaktów), są racuchy drożdżowe, lekkie jak
-
Re: racuchy drożdżowe
Ja polecam ten, zawsze wychodzi :) www.chlebyrolfa.pl/racuchy/
-
Re: Racuchy drożdżowe bez oleju
Można smażyć bez oleju, ale taki prawdziwy smak racuchów to właśnie ten olej. Ja próbowałem bez oleju, ale to nie to samo...
-
Re: Dla kogo są hotele w Polsce?
śniadaniowym racuchy drożdżowe - twarde jak skała, niemożliwe nawet do pokrojenia. Oczywiście jest mnóstwo znakomitych hoteli w Polsce, w których można naprawdę miło spędzić czas i smacznie zjeść, ale jeśli ktoś napotka na więcej niefajnych miejsc, to cóż dziwnego, że hotele źle mu się kojarzą?