Przepis na: Racuchy drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 500 g mąki, 50 g drożdży, 2 jajka, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, sól, olej do smażenia

Przepis:

Racuchy drożdżowe
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, wlej do miski z mąką resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno być dosyć rzadkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wciągają tłuszcz, gdy jest za gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Opcja dla dorosłych: do ciasta można dodać namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i smażyć racuchy grzybowe wytrawne.

Racuchy drożdżowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: racuchy drożdżowe

    Ja polecam ten, zawsze wychodzi :) www.chlebyrolfa.pl/racuchy/

  • Re: Racuchy drożdżowe bez oleju

    Można smażyć bez oleju, ale taki prawdziwy smak racuchów to właśnie ten olej. Ja próbowałem bez oleju, ale to nie to samo...

  • Re: Dziecięce menu wigilijne

    Ja robię racuchy drożdżowe na słodko, dzieci bardzo lubią

  • racuchy drożdżowe

    a ja znowu o drożdżach:) Czasem rano w sobotę mamy ochotę na różnego rodzaju naleśniki, placki, itp. łatwe. Ale jak zrobić racuchy drożdżowe na śniadanie, tak, żeby nie trzeba było czekać na wyrośnięcie? Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i po wyrośnięciu przechować je w lodówce przez całą

  • Re: budżet, zakupy, jadłospis

    kaszubska napisała ze nie serwuje naleśników również na inne posiłki.Kolejny raz mówię ze odczytuje jej post jako rygor bo posiłek musi być taki a nie inny. Jedzenie to dla mnie roZne potrawy, nie zawsze musza być wybitnie zdrowe.I nie smażę racuchów czy naleśników na oleju,racuchy drożdżowe owszem

  • jak robicei racuchy drożdżowe??

    Byłam ostatnio z dzieckiem w hotelu w Rymanowie i jadłam na śniadanie racuchy drożdzowe lekkie niczym piórko, nienasiąknięte tłuszczem, marzenie. Ponieważ moje dziecko lubi racuchy ubolewam że nie potrafię takich zrobić. Podzielcie się swymi patentami na dobre racuchy, drożdźowe;)

  • Re: racuchy drożdżowe

    joxanno, drożdże pracują również w temperaturze lodowkowej, ale znacznie wolniej, wlaśnie przez noc. Czasami robię w ten sposób bułeczki na śniadanie, wyjmuję po wstaniu zostawiając je np. na blacie i daję im ok. 20 minut odpoczynku (akurat prysznic i ubranie sie) zanim włożę do piekarnika

  • Re: racuchy drożdżowe

    Robisz ciasto, stawiasz w cieple, żeby drożdże "ruszyly" (kilka minut, do pół godziny). Potem calosc nakryc folia i do lodowki. Pomimo, że to początkowo dziwnie brzmi ciasto wyrasta cudownie. -- kuchnia-pelna-cud

Zobacz inne przepisy