Przepis na: Kisiel żurawinowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 800 g żurawin, 100 -150 g cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Przepis:

Kisiel żurawinowy
Żurawiny przebierz, starannie opłucz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, aż będą pękać.
Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw.
Miękkie żurawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Zamieszaj mąkę w wodzie i jednym ruchem wlej do wrzącego soku, intensywnie mieszaj, by nie powstały grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie posłódź. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Kisiel żurawinowy - Zdjęcia

Kisiel żurawinowy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Jakie sałatki na Wigilię?

    Dorzucę kisiel żurawinowy taki do picia :) Keks. Pierniczki.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    JAGODZIANKI 500 g mąki 30 g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego łyżka masła łyżka smalcu pół szklanki cukru 400 g jagód pół opakowania kisielu żurawinowego 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka ze szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut

  • Re: Idealne menu wigilijne ?

    U mnie taki mus absolutny: - kompot z suszu - uwielbiamy! - kisiel żurawinowy do picia - ja bym mogła zrezygnować, ale reszta rodziny by mi łeb urwała - karp smażony - musi być, uwielbiamy! - inna ryba smażona, np. dorsz, sum - ryba po grecku - to głównie dla mnie - śledzik z cebulą i olejem - tak

  • Re: Zaczynam! Wigilia

    paszteciki z pieczarkami), ale tak sobie stoją półmiski i sobie jemy. Nie robicie kompotu? U nas jest kompot i kisiel żurawinowy. Może dołóż coś fajnego do picia, jakaś korzenna mieszanka ;) I coś na słodko :)

  • Re: Jest piątek, zatem można...

    kulka42 napisała: > Czy dzisiaj ktoś coś pije? :) Piję właśnie kisiel żurawinowy ;) A może jem, sam nie wiem ;)

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy kisiel żurawinowy niż porzefczkowy -- :prezent:

  • Re: Na jakie obciachowe akcje nie pozwalacie?

    Ja wolę, gdy warstw jest kilka, a nauczyłam się od mamy. Najlepiej smakuje mi budyń śmietankowy lub waniliowy w połączeniu z kisielem żurawinowym czy malinowym, choć żurawinowy zdecydowanie najlepszy.

  • Re: Menu wigilijne - konserwa

    A ten kisiel żurawinowy to jak robisz?? I czy z mrożonej żurawiny?