Przepis na: Kisiel żurawinowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 800 g żurawin, 100 -150 g cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Przepis:

Kisiel żurawinowy
Żurawiny przebierz, starannie opłucz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, aż będą pękać.
Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw.
Miękkie żurawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Zamieszaj mąkę w wodzie i jednym ruchem wlej do wrzącego soku, intensywnie mieszaj, by nie powstały grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie posłódź. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Kisiel żurawinowy - Zdjęcia

Kisiel żurawinowy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Jest piątek, zatem można...

    kulka42 napisała: > Czy dzisiaj ktoś coś pije? :) Piję właśnie kisiel żurawinowy ;) A może jem, sam nie wiem ;)

  • Re: Na jakie obciachowe akcje nie pozwalacie?

    Ja wolę, gdy warstw jest kilka, a nauczyłam się od mamy. Najlepiej smakuje mi budyń śmietankowy lub waniliowy w połączeniu z kisielem żurawinowym czy malinowym, choć żurawinowy zdecydowanie najlepszy.

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy kisiel żurawinowy niż porzefczkowy -- :prezent:

  • Re: dietetyczna wigilia - ematka wie wszystko

    z twarogu i ryby do tego bagietka. Pulpeciki rybne gotowane zrobione nawet z kostek/filetów. A gotować można je w wywarze z głów rybnych, z warzywami, zagęszczonym delikatnie kaszą manną i masz zupę i pulpety :) U mnie jest kisiel żurawinowy do picia, można zrobić jabłkowy, z goździkami, cynamonem

  • Re: Menu wigilijne - konserwa

    A ten kisiel żurawinowy to jak robisz?? I czy z mrożonej żurawiny?

  • Re: Czemu się czasem mówi, że święta nic nie kosz

    Ja też tak mam - u nas, gdybym zrobiła, to może by zeszła szklaneczka. Kisiel żurawinowy idzie lepiej, nawet wileńskie dziwo o nazwie ptasie mleczko - wywar z maku na mleku (dojrzałego maku, gdyby ktoś pytał, i pije się, a nie wstrzykuje) - idzie lepiej. -- The conceptual penis , is

  • Re: Jaka jest różnica między żurawiną a borówką?

    borówka jest bardziej cierpka w smaku ale ta sklepowa ma tyle cukru że i tak nie poczujesz... najlepiej kupić mrożoną (Auchan) i samemy doprawić. Żurawina nie ma cierpkości i jest bardzo kwaśna - idealna np na kisiel żurawinowy ;)

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    KISIEL ŻURAWINOWO - POMARAŃCZOWY Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki żurawiny, ok. 500 ml wody, 2 łyżki cukru, łyżka cukru z wanilią, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z pomarańczy; Do rondelka wlewamy ok. 250 ml wody. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. Doprawiamy cukrem i cukrem waniliowym

Zobacz inne przepisy