Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kisiel żurawinowy
Składniki( ):
- 800 g żurawin, 100 -150 g cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Przepis:

Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw.
Miękkie żurawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Zamieszaj mąkę w wodzie i jednym ruchem wlej do wrzącego soku, intensywnie mieszaj, by nie powstały grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie posłódź. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Jakie sałatki na Wigilię?
Dorzucę kisiel żurawinowy taki do picia :) Keks. Pierniczki.
-
Re: Jest piątek, zatem można...
kulka42 napisała: > Czy dzisiaj ktoś coś pije? :) Piję właśnie kisiel żurawinowy ;) A może jem, sam nie wiem ;)
-
Re: co do jedzenia na Wigilę dla osoby z problema
pieczone jabłka, kisiel żurawinowy, jak słabiej to nieduży kawałek ciasta biszkoptowego lub drożdżowego, bez żadnej masy kremowej, czekolady i najlepiej "wczorajsze". Przede wszystkim małe porcje, nie przejeść się! Natomiast jeśli osoba po wycięciu pęcherzyka to zależy od indywidualnej tolerancji na
-
Re: Na jakie obciachowe akcje nie pozwalacie?
Ja wolę, gdy warstw jest kilka, a nauczyłam się od mamy. Najlepiej smakuje mi budyń śmietankowy lub waniliowy w połączeniu z kisielem żurawinowym czy malinowym, choć żurawinowy zdecydowanie najlepszy.
-
Re: Lepieje na Święta
Lepszy kisiel żurawinowy niż porzefczkowy -- :prezent:
-
Re: A co w ogóle podajecie na Wigilię?
rodzynkami, śledzie ze śmietaną i czosnkiem, śledzie octowe jakieś. Sałatka warzywna z majonezem. Sałatka śledziowa z majonezem jakaś. Pierogi drożdżowe z makiem. Kompot z suszu. Kisiel żurawinowy do picia. Pierniczki, makowiec, piernik, keks, ciasteczka kruche, mufinki z makiem, czasem jakiś orzechowiec
-
Re: Menu wigilijne - konserwa
A ten kisiel żurawinowy to jak robisz?? I czy z mrożonej żurawiny?
-
Re: dietetyczna wigilia - ematka wie wszystko
z twarogu i ryby do tego bagietka. Pulpeciki rybne gotowane zrobione nawet z kostek/filetów. A gotować można je w wywarze z głów rybnych, z warzywami, zagęszczonym delikatnie kaszą manną i masz zupę i pulpety :) U mnie jest kisiel żurawinowy do picia, można zrobić jabłkowy, z goździkami, cynamonem