Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciastka piernikowo-orzechowe
Składniki( ):
- 150 g mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki przyprawy piernikowej (mielony cynamon, imbir, anyż, ziele angielskie, gałka muszkatołowa), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta sody, 80 g masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu gryczanego, 1 jajo, łuskane orzechy
Przepis:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200stC.
Miód rozpuść z mlekiem, możesz go podgrzać i ostudzić.
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Dodaj do suchej mieszanki masło i rozdrobnij palcami na grubą kaszę.
Jajka roztrzep i wymieszaj z ostudzonym miodem z mlekiem. Wlej do mąki i wymieszaj, powstanie dość rzadkie ciasto.
Łyżką kładź nieduże, spłaszczone placki ciasta na blachę, daleko od siebie, bo będą rosły. Dekoruj orzechami. Piecz ok. 15 minut, aż będą złoto brązowe. Po ostudzeniu możesz ciastka posypać cukrem pudrem.
Miód rozpuść z mlekiem, możesz go podgrzać i ostudzić.
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Dodaj do suchej mieszanki masło i rozdrobnij palcami na grubą kaszę.
Jajka roztrzep i wymieszaj z ostudzonym miodem z mlekiem. Wlej do mąki i wymieszaj, powstanie dość rzadkie ciasto.
Łyżką kładź nieduże, spłaszczone placki ciasta na blachę, daleko od siebie, bo będą rosły. Dekoruj orzechami. Piecz ok. 15 minut, aż będą złoto brązowe. Po ostudzeniu możesz ciastka posypać cukrem pudrem.