Przepis na: Szaszłyki z kurczaka
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 1 pierś kurczaka eko, 1 łyżka musztardy diżońskiej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, sól, oliwa
Przepis:
Wymieszać musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka pokroić w długie paski, grubości małego palca, posolić. Zanurzyć w marynacie i zostawić minimum na godzinę. Pojedyncze paski nadziewać na pojedyncze patyczki, tworząc falbankę. Skręcić dwa końce mięsa na patyku w przeciwne strony, tak jak zawija się papierek od cukierka. Kurczak powinien ciasno okręcić się wokół patyczka. Ułożyć nadziane patyczki na blasze wyłożonej pergaminem, skropić oliwą i piec krótko mniej więcej 7-10 min., w gorącym 200 st C piekarniku.
To jest przepis na marynatę podstawową, którą można wzbogacać smakowo, dodając tarty korzeń imbiru, czarny pieprz, pieprz syczuański, chili. Prócz kurczaka można na patyczki nadziać suszone morele, nasączone tą samą marynatą.