Przepis na: Ciastka francuskie z kozim serem
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 1/2 opakowania mrożonego, maślanego ciasta francuskiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 g sera koziego rolada chevre, sól, oregano, cukier
Przepis:
Rozmrożony płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować i wyciąć niedużą szklanką lub wycinarką małe kółeczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Nakłuć kółka wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piec, aż się zrumienią, ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i usmażyć razem na oliwie, aż się zeszklą i lekko zrumienią. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilę dusić razem, ostudzić. Na każde ciastko kłaść trochę cebulowego nadzienia i kawałek koziego sera. Zapiekać pod opiekaczem (górna grzałka piekarnika), aż ser się zacznie rumienić. Wytrawne ciasteczka są najlepsze prosto z pieca. Można przygotować je wcześniej, i wstawić do piekarnika, gdy goście już są. Nadzienia można urozmaicać. Można np. posmarować upieczone spody musztardą diżońską z gorczycą, przykryć plastrem pomidora i posypać oregano lub dla dzieci, zapiec z plastrem szynki i ementalera.