Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciastka francuskie z kozim serem
Sk³adniki( ):
- 1/2 opakowania mro¿onego, ma¶lanego ciasta francuskiego, 2 cebule, 2 z±bki czosnku, 4 ³y¿ki oliwy, 3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego, 150 g sera koziego rolada chevre, sól, oregano, cukier
Przepis:
Rozmro¿ony p³at ciasta francuskiego lekko rozwa³kowaæ i wyci±æ niedu¿± szklank± lub wycinark± ma³e kó³eczka. U³o¿yæ je na blasze wy³o¿onej pergaminem. Nak³uæ kó³ka wielokrotnie widelcem i wstawiæ do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piec, a¿ siê zrumieni±, ostudziæ.
Cebulê pokroiæ w piórka, czosnek posiekaæ i usma¿yæ razem na oliwie, a¿ siê zeszkl± i lekko zrumieni±. Dodaæ koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilê dusiæ razem, ostudziæ. Na ka¿de ciastko k³a¶æ trochê cebulowego nadzienia i kawa³ek koziego sera. Zapiekaæ pod opiekaczem (górna grza³ka piekarnika), a¿ ser siê zacznie rumieniæ. Wytrawne ciasteczka s± najlepsze prosto z pieca. Mo¿na przygotowaæ je wcze¶niej, i wstawiæ do piekarnika, gdy go¶cie ju¿ s±. Nadzienia mo¿na urozmaicaæ. Mo¿na np. posmarowaæ upieczone spody musztard± di¿oñsk± z gorczyc±, przykryæ plastrem pomidora i posypaæ oregano lub dla dzieci, zapiec z plastrem szynki i ementalera.
Cebulê pokroiæ w piórka, czosnek posiekaæ i usma¿yæ razem na oliwie, a¿ siê zeszkl± i lekko zrumieni±. Dodaæ koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilê dusiæ razem, ostudziæ. Na ka¿de ciastko k³a¶æ trochê cebulowego nadzienia i kawa³ek koziego sera. Zapiekaæ pod opiekaczem (górna grza³ka piekarnika), a¿ ser siê zacznie rumieniæ. Wytrawne ciasteczka s± najlepsze prosto z pieca. Mo¿na przygotowaæ je wcze¶niej, i wstawiæ do piekarnika, gdy go¶cie ju¿ s±. Nadzienia mo¿na urozmaicaæ. Mo¿na np. posmarowaæ upieczone spody musztard± di¿oñsk± z gorczyc±, przykryæ plastrem pomidora i posypaæ oregano lub dla dzieci, zapiec z plastrem szynki i ementalera.