Przepis na: Ziemniaki faszerowane
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 15 malutkich ziemniaków, oliwa, sól, 100 g wędzonego łososia, 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub serka kremowego, 2 łyżki tartego chrzanu
Przepis:
Wyszorowane ziemniaki w skórce, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości. Łososia pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać chrzanem, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem. Ostudzone ziemniaki przeciąć w poziomie na pół, lekko wydrążyć każdą połówkę gałkarką do melonów lub małą łyżeczką. Nadziewać ziemniaki białym kremem i dekorować zwiniętym paskiem łososia.
Do ziemniaków ze śmietanowym kremem można dodać kawior, kawałeczki śledzia, albo wędzonego pstrąga. Dekorować piórkami czerwonej cebuli, szczypiorkiem, kaparami.