Przepis na: Ziemniaki faszerowane

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 15 malutkich ziemniaków, oliwa, sól, 100 g wędzonego łososia, 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub serka kremowego, 2 łyżki tartego chrzanu

Przepis:

Ziemniaki faszerowane
Wyszorowane ziemniaki w skórce, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości. Łososia pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać chrzanem, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem. Ostudzone ziemniaki przeciąć w poziomie na pół, lekko wydrążyć każdą połówkę gałkarką do melonów lub małą łyżeczką. Nadziewać ziemniaki białym kremem i dekorować zwiniętym paskiem łososia.

Do ziemniaków ze śmietanowym kremem można dodać kawior, kawałeczki śledzia, albo wędzonego pstrąga. Dekorować piórkami czerwonej cebuli, szczypiorkiem, kaparami.

Ziemniaki faszerowane - Zdjęcia

Ziemniaki faszerowane - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym Składniki: - 8 dużych ziemniaków - 500g mięsa mielonego - 1 czerwona papryka - 1 pęczek koperku - 1 duża cebula - 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego - 100g sera mozzarella - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    ZIEMNIAKI FASZEROWANE 8 średniej wielkości ziemniaków, 300 g pieczarek, 100 g sera żółtego, cebula, 2 łyżki oliwy, pół pęczka natki pietruszki, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki rozmarynu, sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy i czyścimy. Gotujemy je w całości na pół miękko przez 15 min

  • Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach

    naleśnikami ,teraz idę na łatwiznę i kupuje tortille w Biedronce. Robię tak,jak oni -z sałatką pekinską wymieszaną z sosem czosnkowym- przepis też stamtąd.Smakuje wszystkim :) Do tego zawsze u mnie tortille ze wszystkim na zimno jako przystawki i ostatnio pieczone ziemniaki faszerowane kapustą i boczkiem

  • Re: Faszerowane warzywa

    Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem, albo po lekkim podgotowaniu i potem wydrążone, napełnione farszem i zapieczone (z żółtym serem), albo wydrążone surowe i podobnie pieczone, tylko wtedy to dłużej trwa. -- http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif

  • Re: kultowe danie

    I mnie od 22 lat jest burrito z sosem czosnkowym. Przepis podawałam wielokrotnie. Wszyscy chwalą. Ostatnio mam drugi hit :ziemniaki faszerowane, przepis od Rączka gotuje. Koleżanka z pracy mi wysłała i dziś już drugi raz robię w tym tygodniu ? PRZEPIS Najpierw gotujesz ziemniaki duże w mundurkach

  • Re: Batat - z czym?

    tairo napisała: > Pełnowartościowych dań obiadowych z ziemniaków, a nie z ziemniakami? Nie tak zn > owu wiele. ziemniak faszerowany? ziemniak zapiekany z serem i jajkiem?

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    ZIEMNIAKI FASZEROWANE 6 dużych ziemniaków, 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego), 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego), jajko, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki oleju (w tym 2 do

  • ziemniaki faszerowane

    no właśnie... ziemniaki faszerowane mam ochotę zrobić, najchętniej z farszem z pieczarek. Ale jak? od czego zacząć? czy ziemniaki trzeba najpierw ugotować? a może nie? JAk zrobić ten farsz? I jak i ile czasu zapiekać? może ktoś mi podpowie?

Zobacz inne przepisy