Przepis na: Deser biało czerwony

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 1 tabliczka białej czekolady, 1 szklanka śmietany kremówki, kardamon, mrożone truskawki lub maliny

Przepis:

Deser biało czerwony
Kremówkę podgrzać z kardamonem, by nabrała smaku przyprawy, odcedzić i schłodzić. Czekoladę pokruszyć, dodać odrobinę kremówki i ustawić w garnku ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić na parze. Schłodzoną kremówkę ubić na puch, delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Owoce zagotować i zmiksować, przetrzeć przez sito, by usunąć pestki i otrzymać gęsty krem owocowy. Można posłodzić do smaku. Małe kieliszki napełnić do połowy białym kremem i uzupełnić czerwonym. Masę czekoladowo śmietankową można doprawiać innymi przyprawami: wanilią, gałką muszkatołową, anyżem - kremówka doskonale wchłania aromaty.