Zobacz inne przepisy
Przepis na: Deser bia³o czerwony
Sk³adniki( ):
- 1 tabliczka bia³ej czekolady, 1 szklanka ¶mietany kremówki, kardamon, mro¿one truskawki lub maliny
Przepis:
Kremówkê podgrzaæ z kardamonem, by nabra³a smaku przyprawy, odcedziæ i sch³odziæ. Czekoladê pokruszyæ, dodaæ odrobinê kremówki i ustawiæ w garnku ustawionym nad garnkiem z gotuj±c± siê wod±. Rozpu¶ciæ na parze. Sch³odzon± kremówkê ubiæ na puch, delikatnie wymieszaæ z ostudzon± czekolad±. Owoce zagotowaæ i zmiksowaæ, przetrzeæ przez sito, by usun±æ pestki i otrzymaæ gêsty krem owocowy. Mo¿na pos³odziæ do smaku. Ma³e kieliszki nape³niæ do po³owy bia³ym kremem i uzupe³niæ czerwonym. Masê czekoladowo ¶mietankow± mo¿na doprawiaæ innymi przyprawami: wanili±, ga³k± muszkato³ow±, any¿em - kremówka doskonale wch³ania aromaty.