Przepis na: Ryż smażony z kiełkami i szynką

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanego szczypioru (najlepiej białych części dymki powyżej cebuli), 1/2 łyżeczki tartego imbiru, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, 80 g gotowanej szynki, garść kiełków fasoli mung, garść mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz

Przepis:

Ryż smażony z kiełkami i szynką
Jajka roztrzep z olejem sezamowym. Kiełki i groszek zalej wrzątkiem, odcedź, gdy kiełki zmiękną. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek, imbir, szczypior i ryż. Smaż mieszając intensywnie. Gdy przyprawy zapachną dodaj szynkę, kiełki, groszek i rosół, mieszaj. Gdy wszystko będzie gorące, wlej jajka. Smaż i mieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Zobacz inne przepisy